Bolånekalkyl

En bolånekalkyl kan vara bra att göra innan du tar ett bolån är det viktigt att du vet vad bolånet kommer att kosta dig. Något du bör tänka på är att du bör även ha utrymme för att räntorna kan komma att höjas. Banken kräver i allmänhet att du lägger en kontantinsats. Du får inte låna mer än 85 procent av bostadens värde (bolånetak) med bostaden som säkerhet. Lånar du pengar till återstoden så blir de ytterligare lånen s.k blancolån, som har högre räntor än bolånen. Numera får man även räkna med att bankerna vill att man betalar av de lån som överstiger 70 procent av bostadens värde på 10-15 år.

Vad är en bolånekalkyl?

I samband med att du hos en bank eller bolåneinstitut ansöker om ett bolån gör banken en bolånekalkyl som speglar din och din eventuella familjs ekonomiska situation. En bolånekalkyl inkluderar hushållets inkomster och utgifter t.ex. driftkostnader (ex. el, försäkringar och uppvärmning), andra lån (ex. studielån, blancolån, och billån) man bör även inkludera andra kostnader såsom förbrukningsartiklar, kläder, bredband, telefoni, transporter etc. , för att få fram en uppskattning hur mycket du kan låna.

Syftet med en bolånekalkyl?

Syftet med en bolånekalkyl är att du ska få inblick i vad lånet kommer att kosta dig och hur mycket du klarar av att låna baserat på din ekonomiska situation. När du gör din uträkning ska du alltid även inkludera scenarier med högre ränta än idag. Detta gör även bankerna för att försäkra sig om att du och ditt hushåll kan klara av en ökning av dina räntekostnader. Du bör se till att ha en marginal och inte låna upp så att du precis klarar kostnaderna idag. Man vet aldrig vad som händer i framtiden med räntan eller med din lön eller anställning.

Belåningsgrad och amortering

Tänk också på att du med ett bolån idag max får låna 85 % av bostadens värde. Resten av beloppet måste du lägga in kontant. En del banker har även krav på att du måste amortera om du lånar över 70-75 % av bostadens värde. Du bör således även räkna med en viss amortering när du gör din bolånekalkyl. Det kan dessutom vara ett bra sätt att spara, i alla fall om räntan på bolånet är högre än räntan på ditt sparande.

Vad ingår i beräkningen av en bolånekalkyl

För att få fram hur mycket du kvar att leva på så drar du ifrån dina kostnader från dina intäkter (din lön). Nedan är exempel på kostnadsposter som påverkar bolånekalkylen:

BostadsrättVilla/Fritidshus
Räntekostnad och amorteringRäntekostnad och amortering
Eventuell årsavgiftBoendekostnader (el; värme; vatten)
Boendekostnader (el; värme; vatten)Barnomsorg
BarnomsorgUnderhåll
UnderhållStudielån
StudielånBilkostnader
Bilkostnader

Lycka till och se till att jämföra ditt bolån idag! Du med hjälp av vår lånekalkylator göra en beräkning av ditt bolån. Du kan även göra en bolånekalkyl hos Konsumenternas vägledning om bank och försäkring.

Rating: 5.0/5. From 1 vote.
Please wait...

Leave a comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.