Belåningsgrad bolån bostadsrätt och hus, villa i Sverige
Belåningsgraden brukar i många fall vara avgörande för hur billig ränta man får på sitt bolån i slutändan. Normalt leder en högre belåningsgrad till en högre ränta på bolånet. Därav är det viktigt att tänka på vilken belåningsgrad man kommer att få vid köp av bostadsrätt, hus eller villa innan man tar ett bolån. Kan man få ner belåningsgraden så kommer man att få lättare att förhandla till sig en lägre boränta på bostadslånet.
Maximal belåningsgrad – bolånetaket
Bottenlån som är den billigaste delen av ett bolån brukar normalt utgöra 75-85 % av bostadens totala värde. Detta utgör grunden till belåningsgraden i Sverige. Det innebär att samma bank inte får låna ut mer än 85 % med bostaden som säkerhet för bolånet, vilket beror på det s.k bolånetaket. I detta fall så innebär det att man kommer att få en belåningsgrad på 75-85 %. Oavsett om man betalar in resterande 15-25 % eller inte så kommer ens belåningsgrad inte att förändras utan den kommer att ligga kvar på 75 %. Belåningsgraden kan variera, men oftast så brukar den vanliga belåningsgraden ligga på mellan 75-85 % av bostadens värde. Normalt så har de flesta inte råd att betala in 15-25 % av bolånet utan brukar även behöva låna till topplånet som är den dyrare delen av ett bostadslån. Om du lånar med bostaden som säkerhet (finns banker som lånar ut mot bostaden som säkerhet) även för topplånet så kommer din belåningsgrad att öka. Lämnas inte säkerhet i bostaden så förblir din belåningsgrad oförändrad. De som kan påverka belåningsgraden exempelvis bostadens värde, köpeskillingen, din ekonomi och bankens interna lånevillkor.
Vem bestämmer belåningsgraden storlek?
Det är bankerna och långivaren som avgör hur mycket man får låna med bostaden som säkerhet. Man talar om bostadens belåningsgrad. De flesta långivare i Sverige tillämpar i dag en belåningsgrad för bottenlån på upp till 75-85 procent av bostadens värde. I de fall då bottenlånen uppgår till 75-80 procent erbjuder långivarna oftast topplån på överstigande del upp till 85 procent. Vissa långivare erbjuder blancolån för lån över 85 procent av bostadens värde. Blancolån innebär att bostaden inte står som säkerhet, och sådana lån har därför högre ränta än bottenlån och topplån.
Räkna ut belåningsgrad i procent
Hur räknar man ut belåningsgraden? Belåningsgraden räknar man enkelt fram genom att ta det den del av bolånet som bostaden kommer att stå som säkerhet för delat med köpeskillingen. Det betyder att du måste betala in mellanskillnaden 100 % eller finansiera på annat sätt än genom att belåna bostaden.
För att räkna ut hur mycket du får låna med bostaden som säkerhet måste du först räkna ut bostadens belåningsvärde. Det är det lägsta beloppet av köpesumman och värderingen. Anta att du betalar 1 miljon kronor för en bostad som är värderad till 800 000 kronor. Belåningsvärdet är då 800 000 kronor. Om långivaren tillåter belåningsgrad på 75 procent av belåningsvärdet är det möjligt att låna 600 000 kronor (75 procent av 800 000 kr) med bostaden som säkerhet.
Gränsen på 85 procent av bostadens värde beror på ”bolånetaket”. Enligt ett allmänt råd från Finansinspektionen bör ett bostadslån, med bostaden som säkerhet, inte överstiga 85 procent av bostadens marknadsvärde då lånet lämnas. Bolånetaket gäller för nya lån efter den 1 oktober 2010. Om du utökar ett lån som du hade innan bestämmelsen började gälla anses det också som ett nytt lån. Som nytt lån räknas dessutom så kallat säkerhetsbyte. Säkerhetsbyte innebär att du köper en ny bostad, behåller ditt gamla lån i samma bank, men byter säkerhet för lånet (sätter den nya bostaden i pant för lånet i stället för den gamla). Det är inte säkert att banken går med på att göra ett säkerhetsbyte.
Men om du däremot har kvar din bostad och flyttar över lånet till en ny bank, så räknas det enligt Finansinspektionen inte som ett nytt lån, eftersom bolånetaket då skulle innebära inlåsningseffekter på marknaden. Det betyder att om du exempelvis har ett tidigare lån med 90 procent belåning och flyttar lånet till en ny bank, så kan den nya banken bevilja samma belåningsgrad.