Bolåneskydd

Bolåneskydd – trygghet för hela familjen

Har du råd att bo kvar i huset om du råkar ut för en olycka, blir sjuk eller arbetslös? Och klarar din familj av ekonomin på egen hand om du skulle avlida?

Om svaret är nej ska du teckna ett låneskydd. Ett bolåneskydd betalar nämligen dina lånekostnader om du inte kan arbeta och ger din familj ett skattefritt engångsbelopp som de kan göra precis vad de vill med om du skulle avlida.

Bolåneskydd är en typ av försäkring för bostadslån i det fallet bolånetagaren drabbas av arbetsoförmåga, arbetslöshet vilket resulterar i att den summa som bolånetagaren har valt att försäkra sig för kommer att betalas ut av banken för att klara av kostnaderna för bolånet.

Oftast fungerar bolåneskyddet så att halva skulden löses om din partner avlider. Det innebär att den avlidnes tillgångar blir högre när bolåneskyddet betalat av halva skulden än om skulden finns kvar vid bodelningen.

 

Bolåneskyddets begränsningarbolåneskydd

Bolånet brukar förenas med begränsningar och vanlig begränsning kan vara till exempel maximal ålder på 65 år.

Livskydd i bolåneskyddet skyddar ekonomin i det fall tecknaren avlider vilket resulterar i att försäkringen löser ut hela eller delar av lånet. En begränsning kan till exempel vara maximal ålder på 75 år.

Exempel på villkor för att få skyddet kan vara en ålder mellan 18 – 60 år, folkbokförd i landet, banken som ger lånet försäkrar också, vara fullt arbetsför, ej sjukskriven osv. Kostnadsbilden varierar mellan de olika försäkringsbolagen.

Andra vanliga krav för att teckna bolåneskydd:

 • ha fyllt 18 men inte 60 år,
 • vara folkbokförd i Sverige, samt vara försäkrad för sjukpenning hos Försäkringskassan eller motsvarande norsk eller dansk instans,
 • ha en tillsvidareanställning, en på förhand avtalad tidsbegränsad
  anställning om minst 12 månader eller är företagare, om minst 22
  timmar i veckan. För företagare gäller dessutom att denne ska vara
  företagare sedan minst 180 dagar innan anslutningen till försäkringen,
 • vara fullt arbetsför,
 • inte ha kännedom om existerande sjukdom,
 • inte ha kännedom om kommande arbetslöshet.

Bolåneskydd

Att köpa ett boende är i regel en mycket stor utgift, vilket också innebär att detta är en risk, om något tråkigt och oförutsett skulle inträffa. Därför vill många försöka skydda sig mot diverse tråkigheter på olika sätt, och ett av de vanligaste sätten att göra detta på är att skaffa ett sk. bolåneskydd för bolånet man tagit.

Vad är då tanken med detta?

Grundtanken med ett bolåneskydd är att man ska kunna bo kvar i sitt hem om man skulle råka ut för en olycka, bli sjukskriven eller bli av med jobbet, som är de saker man försäkrar sig mot med denna försäkring. Har man ett bolåneskydd och detta händer, går nämligen låneskyddet in och betalar lånekostnaderna man har, under upp till ett år, tills man förhoppningsvis hunnit hitta nytt jobb eller bli bättre.

Bolåneskydd – försäkring mot dödsfall

I bolåneskydd ingår även en försäkring mot dödsfall. Skulle du omkomma eller gå bort, får nämligen din familj ett engångsbelopp, som förhoppningsvis gör att de kan bo kvar i hemmet.

Bolåneskydd – är det en bra ide att teckna ett bolåneskydd?

I regel är det det, åtminstone om man vet med säkerhet att man komma att stöta på problem om något i stil med det vi nämnt ovan skulle inträffa, vilket är väldigt vanligt. Har man dock ett väldigt litet bolån eller en ekonomi som gör att man klarar sig även om något oförutsett händer, är detta inte lika viktigt.

Är alla bolåneskydd lika bra?

Nej, precis som när det gäller alla andra försäkringar, har varje bolåneskydd sina egna villkor, vilket innebär att skillnaderna är ganska stora. Många väljer att skaffa sitt bolåneskydd av den lånegivare som man har själva bolånet hos, vilket kan vara en bra ide i vissa fall, då bolåneskyddet då ofta är designat för att funka bra med lånet, men det kan även vara så att det finns mer fördelaktiga bolåneskydd på marknaden. Så gör en ordentlig översyn av bolåneskyddsmarknaden innan du tecknar ett, för att vara på den säkra sidan!

Detta gör du enkelt genom att titta på olika bolåneskydds villkor, samt priser, tills du hittat det bolåneskydd som både verkar ge bäst skydd, till minsta möjliga kostnad.

Är en livförsäkring ett bättre alternativ än bolåneskydd?

Livförsäkringar ger den efterlevande ett bra skydd. Har ni stora bolån, särkullbarn eller är sambo kan livförsäkringar med respektive som förmånstagare ge möjlighet för den efterlevande att bo kvar i bostaden.

Många får bolåneskyddet att uppfattas som gratis men det finns inget som är gratis, utan troligtvis betalar man för bolåneskyddet genom en avgift eller genom en högre bolåneränta än man annars skulle kunna få.

Livförsäkring med förmånstagare

Bolåneskydd som banker och bolåneinstitut erbjuder funkar bra man är gifta och inte har några särkullbarn. En del hävdar att ifall man är sambo eller har särkullbarn så får den efterlevande en bättre ekonomisk lösning genom att vara förmånstagare till en livförsäkring än med bolåneskyddet. Den efterlevande kan med pengarna från livförsäkringen själv välja att betala på lånet.

Istället för bolåneskydd så kan man teckna en livförsäkring och ange sin partner som förmånstagare. Då får ens partner en större summa pengar om man skulle avlida och partnern bestämmer själv hur pengarna ska användas och har då pengar att lösa ut eventuella särkullbarn eller lösa en del av bolånet för att ha råd att bo kvar.

Just detta gör att många anser att en livförsäkring är en bättre lösning än ett bolåneskydd. Givetvis kostar även livförsäkringar pengar, men livförsäkringar är en bra lösning för alla, både för gifta och sambo.

Livförsäkring via jobbet

TGL (Tjänstegrupplivförsäkring)

Det är värt att kolla upp ifall din arbetsgivare har tecknat en livförsäkring tex TGL (Tjänstegrupplivförsäkring) som ger dina efterlevande ersättning om du avlider. Det är viktigt att fylla i ett särskilt förmånstagarförordnande ifall man sambo och vill att ens sambo ska få pengarna. Sambo kan få ut ersättningar via TGL om individen ändrar sitt förmånstagarförordnande. Återbetalningsskydd samt familjeskyddet utbetalas till Sambo. Dock så tillfaller inte familjepensionen sambon, gäller för de som har ITP2 och har högre lön än 7,5 ibb

ITP  – Industrins och handelns tilläggspension (ITP) är en tjänstepension för privatanställda tjänstemän i Sverige.

Det är viktigt att känna till att man måste vara gifta för att din partner ska få några pengar från vissa försäkringar såsom ITP. Familjepensionen är en sådan som inte tillfaller sambon ifall de har ITP2 och har högre lön än 7,5 ibb

Grupplivförsäkringar

Ibland kan man teckna grupplivförsäkringar till ett bra pris via ens arbetsgivare eller fackorganisation så det är värt att kolla upp detta innan man tecknar en försäkring.

 

Rating: 5.0/5. From 2 votes.
Please wait...

2 thoughts on “Bolåneskydd

 1. Hej. Råkade hamna på er sida och vill göra er uppmärksamma på att ert nedanstående påstående stämmer ej fullt ut såsom ni skriver i er text.

  Sambo kan få ut ersättningar via TGL om individen ändrar sitt förmånstagarförordnande. Återbetalningsskydd samt familjeskyddet utbetalas till Sambo. Dock så tillfaller inte familjepensionen sambon, gäller för de som har ITP2 och har högre lön än 7,5 ibb
  Med vänlig hälsning Nils-Erik Ljung /Unionen
  ________________________________
  ITP – Industrins och handelns tilläggspension (ITP) är en tjänstepension för privatanställda tjänstemän i Sverige.

  Det är viktigt att känna till att man måste vara gifta för att din partner ska få några pengar från vissa försäkringar såsom ITP.

  No votes yet.
  Please wait...
 2. Tack Nils-Erik,

  Nu har texten blivit uppdaterad och förhoppningsvis mer rätt.

  No votes yet.
  Please wait...

Leave a comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

13 − 9 =

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.