Topplån

Vilka banker ger bostadslån om man inte har 15%? Saknar du pengar för topplånet? Bostadslånet är uppdelat i bottenlån och topplån. När du ska låna pengar till en bostad som förmodligen är den största ekonomiska affären du gör i ditt liv. I det flesta fallen handlar det om lån på miljontals kronor som du måste låna och pga av de nya bolånetak reglerna som gäller så får bankerna endast låna ut 85% av värdet på den bostad som du tänker köpa som bottenlån. Återstående del av lånesumman, dvs 15% av bostadens pris måste du kunna betala själv. Många har så mycket pengar sparade och därav väljer många att ansöka om ett lån, vilket kallas för att man ansöker om ett topplån. Det beror lite på hur mycket man kan betala själv som kontantinsats, men normalt så utgör topplånet ca 5-15% av bostadens totala värde.

Topplånet är ett lån utan säkerhet

Topplånet är ett vanligt lån utan säkerhet i bostaden (s.k blancolån) och som ofta tas för att täcka den del av bolånet (cirka 10-15%) vid bostadsköp som inte täcks av bottenlånet.  Då topplånet inte har bostaden som säkerhet har topplånet en högre risk än bottenlånet då det ofta saknar säkerhet. Numera används dock inte termen topplån längre då man högst får låna 85% av bostadens värde.

Det är endast om lånet används till att betala återstående 15 % som lånet kallas för topplån. När söker ett lån utan säkerhet och pengarna inte används till att betala de resterande 15% av bostadens pris så kallas lånet för ett privatlån eller ett blancolån istället för topplån.

Topplån har högre räntor & kortare amorteringstider

Då ett topplån är ett lån utan säkerhet så innebär det topplånen att bankerna tar en större risk när de lånar ut pengar till ett topplån än vad bankerna än vad bankerna tar vid utlåning av ett bottenlån. Bankerna vill självklart ha betalt för den högre risken och därav så är räntorna högre för topplånet. Då räntorna är högre på topplånet så kan man sänka sina boendekostnader genom att snabbt amortera av topplånet. Bankerna kräver även att topplånet ska amorteras först, , dvs före bottenlånet och andra lån. Den vanliga amorteringstiden för ett topplån är 10-20 år.

Är det någon skillnad mellan topplån och blancolån?

Nej, utan både topplånet och ett blancolån är s.k lån utan säkerhet med högre ränta. Till skillnad från topplånet så kan man ansöka om blancolån för flera olika ändamål, men vid köp av bostad kallas lånet för topplån. Dock är det fortfarande samma typ av lån utan säkerhet.

Topplån trots betalningsanmärkning

De flesta banker är vill inte låna ut pengar till personer som har betalningsanmärkningar, men de finns några banker och kreditgivare i Sverige som även beviljar lån utan säkerhet till personer med betalningsanmärkningar.

Om du har betalningsanmärkningar så ska du ta i första hand ta kontakt med de banker som ger ut bostadslån trots betalningsanmärkningar, bla Bluestep som har en lång erfarenhet av att hjälpa människor med betalningsanmärkningar att få bostadslån.

Vilka banker erbjuder topplån?

Rating: 3.9/5. From 6 votes.
Please wait...

Leave a comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.