Rörlig eller fast ränta 2021 – vilket bolån bör man välja?

Ska man välja rörlig eller fast ränta på bolån?

Vad är bäst rörlig eller fast ränta på bolån? Att ta ett lån kan vara ett av de större, om inte det största beslut man tar i sitt vuxna liv. Dessa lån kan vara för många olika saker som man vill eller till och med måste investera i någon gång. Det kan handla om att köpa en bostad, köpa en bil, eller starta ett företag. Idag kommer vi dock att prata om bolån och ifall man ska välja rörlig eller fast ränta. Frågan om rörlig vs fast ränta på bolån är något vi får ganska ofta. Frågan är inte lätt att besvara då det finns klara fördelar med både rörlig och fast ränta på ett bostadslån.

Vad är bäst rörlig eller fast ränta på bolån?

Det är mycket att fundera på när det kommer till att ta ett bolån, vilket är fullt förståeligt. Vissa saker är dock mer självklara än andra. Ett val som folk ofta inte är beredda att ställas inför är huruvida man ska välja ett bolån med rörlig eller fast ränta. I tider av minusränta där vi haft extremt låga boräntor i flera år höjs flera röster om att det är dags att binda bolånet.

Skillnaden kanske inte låter så stor, eller enbart handlar om preferens, men det kan vara mycket viktigare än vad man först tror. Här ska vi gå igenom några grundläggande skillnader mellan bunden/fast och rörlig ränta.

Rörlig ränta – fördelar och nackdelar med ett rörligt bolån

En väldigt stor guldkant på den rörliga räntan är att den vid de flesta lånen blir billigare än den fasta, eller bundna räntan. Till exempel så kan man spara ganska mycket pengar om räntan skulle gå ner om man har sin ränta rörlig.

Det eftersom räntan lätt kan få en lägre månadskostnad. Man kan även välja att binda sin rörliga ränta precis när som helst, vilket ger än en stor flexibilitet, vilket den bundna räntan inte kan erbjuda dig. Dock så måste man kunna lite om boräntor först, och då kan det vara bra att se vad experter säger om ämnet. Man kan alltså säga att snitträntorna generellt sett blir lägre på ett bolån med rörlig ränta.

Fördelar med rörlig ränta på bolån

+ Ett rörligt bolån är historiskt sett billigare

+ Man kan lyckas spara pengar om räntan skulle sjunka

Nackdelar med rörlig ränta på bolån

– Osäkert hur hög kostnaden kan bli

– Behövs mer kunskap om boräntor

Fast ränta – fördelar och nackdelar med ett bolån med bunden ränta

Även om det kanske totalt sett blir dyrare med fast ränta än om du har en rörlig ränta, så kan det vara tryggt och skönt att veta att dina månadskostnader håller sig på en stabil nivå. Då behöver du inte vara orolig över att kostnaderna stiger fort och plötsligt, och du behöver inte kunna mycket om bolån och boräntor.

Fördelar med fast ränta på bolån

+ Du vet alltid hur hög räntan är på ditt bolån

+ Det är enklare att räkna på kostnaderna för ditt bolån

Nackdelar med fast ränta på bolån

– Bundna bolån är är oftast dyrare än rörliga bolån över tid

Välja rörlig eller fast ränta på bolånet?

Som ni ser så finns det fördelar och nackdelar med båda varianterna, och det är svårt att rakt av rekommendera det ena före det andra om man inte känner till just den enskilde personens ekonomi. Så det är just där som besluten ska tas, alltså utifrån hushållets inkomst och utgifter.

Till exempel så kan rörlig ränta vara något för den som har ett hyfsat sparkonto eller har en ekonomi som skulle klara av plötsliga höga kostnader utan problem, då detta är en risk med den rörliga räntan. På så sätt så skulle man kunna hantera hastiga ökningar i månadskostnaderna utan rejäla konsekvenser.

Den fasta räntan är kanske något för den som inte har samma svängrum ekonomiskt, som föredrar att då ha kontroll över en mer exakt månadskostnad. Då vet man vad man ska förvänta sig varje månad, och kan då anpassa sin övriga ekonomi efter det.

Det finns alltså inget objektivt rätt eller fel i denna fråga, utan det handlar helt enkelt om varje enskild situation. Läs mer om rörlig och bunden ränta.

No votes yet.
Please wait...

Leave a comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.