Ränterabatt

Ränterabatt – vad är ränterabatt?

Ränterabatt är frukten av du lyckas förhandla ned din boränta, dvs du lyckas få en rabatt på räntan som löper på ditt bolån. Ränterabatten är normalt knuten till bankens officiella ränta och inte till bankens upplåningsränta.

De flesta bankers officiella räntor är tillgänglig för allmänheten medan andra banker utöver den officiella räntan även visar vad deras upplåningsränta och genomsnittsränta.

Genom dessa uppgifter så talkar banken helt enkelt vad deras bolånemarginaler. De bankerna som idag publicerar sina upplåningsräntor och genomsnittsräntor är bl.a. SEB och Swedbank.

I början var trenden att fler banker visade sin upplåningsränta, men på senare år så publicerar få banker sina upplåningsräntor.

När en bank visar offentligt vad den har för upplåningskostnader och så visar den indirekt sin bolånemarginal.

Banken skapar ett incitament och ett förhandlingsutrymme för bolånetagare att förhandla om sin boränta då denne vet vad banken kan komma att tjäna på just hans bolån.

Självklart så är bolånemarginalerna som publiceras offentligt inte de faktiska marginalerna för enskilda bolån.

Listräntan och genomsnittsräntan en indikation på hur stort förhandlingsutrymme som finns inför bankbesöket.

Hur förhandlar man en bra ränterabatt bolån?

Hur lyckas man få en bra ränterabatt? Nu på sistone så har det skrivits mycket om att man ska förhandla till sig en rabatt på sitt bolån. De har skrivits om vilka ränterabatter man bör kunna få utifrån bankernas bolånemarginaler som utgör skillnaden på bankernas ut- och inlåningsränta.

Bolånemarginalen kan bankerna använda för att locka till sig viktiga kunder genom att t.ex. förhandla om räntan. De personer som lyckas få en ränterabatt är de personer som förhandlar om sitt bolån.

Rabatt bolån

Att tänka på vid förhandling om ränterabatt på bolån?

Hur får man en bra ränterabatt på bolån hos Swedbank, Nordea, Länsförsäkringar, Handelsbanken och SEB? För att du ska lyckas få en bra rabatt på bolån så bör du ha bra argument med dig till förhandlingen med banken om ränterabatten.

Normalt så brukar bankerna vara villiga att ge nya kunder en bra rabatt på bolån som är högre än bankens befintliga kunder. Därav bör du även vara beredd att vara byta bank för att hitta en bank som ger bättre villkor.

Innan förhandlingen med banken bör du ha förberett en bra sammanställning över dina banktjänster. Det kan vara allt ifrån lån, tillgångar och tjänster som du har via banken såsom försäkring.

Tipset är att inleda förhandlingarna med en helt annan bank än din nuvarande bolånebank. Det ska helst vara en bank som du inte är kund hos på något sätt.

Den nya banken kommer att vara väldigt intresserad av att locka över dig som kund. Banken kommer att vara villig att göra och erbjuda dig mycket för att få över dig som kund.

Rabatt på bolån

Så får du en hög rabatt på bolån

Var inte rädd för att vara öppen med den nya banken. Visa banken öppet vad du har för villkor dina olika engagemang hos din nuvarande bank. Tala om tex vad du har för villkor på ditt bolån. Banken förstår i och med detta att du inte är nöjd med de nuvarande villkoren. Därav så öppnar du en möjlighet för banken att komma med ett motbud, vilket kommer i de flesta fallen.

Banken kommer förmodligen att vara intresserad av att se hela din ekonomi för att kunna ge dig ett bra alternativ till nuvarande bank.

Därav så måste du vara beredd att visa banken hela din ekonomi och även vara beredd på att bli totalkund hos den nya banken.

Ovanstående ska du göra hos flera banker tills du fått tillräckligt många bud eller ett bra erbjudande från någon bank.

När du tror att du fått tillräckligt många erbjudanden. Eller när du fått ett riktigt bra erbjudande som du tror blir svårslaget från någon av de andra bankerna. I dessa fall så ska du gå till din vanliga bank.

Du ska visa banken vad du har fått för erbjudanden från de andra bankerna. Du ska även säga att du funderar på att byta bank pga att du har fått ett riktigt bra erbjudande.

Om banken vill ha kvar dig så måste banken åtminstone matcha det bästa budet – om banken inte matchar de bästa budet så ska du lämna banken.

Lyckas du få en bra ränterabatt så är det viktigt att du får det skriftligt så att det klart framgår hur länge ränterabatten gäller.

Hur länge gäller en ränterabatt på bolån?

Även om fått bra ränterabatt genom en lyckad förhandling så får du inte glömma bort att rabatten på ditt bolån försvinner.

En rabatt på bolån gäller normalt i minst 1 år och många banker tillämpar 2 år innan man måste förhandla om ränterabatten igen.

Var uppmärksam så att banken inte smyger tillbaka din ränta till bankens officiella räntan igen. Se till att förhandla till dig rabatten igen.

Rating: 3.5/5. From 4 votes.
Please wait...

Leave a comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.