Vi blir sämre på pruta på bolånen

Förhandla ränta bolån

Svenskarna har blivit allt sämre på att pruta räntan på bolån och få en billig boränta. Enligt en ny Sifo-undersökning, som Avanza, beställt så sjunker andelen bankkunder som lyckas få ned sin boränta jämfört med för några månader sedan, vilket gör att bankerna tjänar allt mer på bolånen.

Förra veckan presenterade Finansinspektionen sin årliga undersökning om bankerna och bolånen. Rapporten visade tydligt att bankerna ökar sina marginaler på bolån samt ökat sina vinster på bolånen jämfört med ett år sedan.

De ökade vinsterna ska normalt ge bolånekunder ett större förhandlingsutrymme och i förlängningen till sänkta marginaler för bankerna och bolånekunder den billigaste boräntan.  Dock så visar Sifo-undersökningen raka motsatsen då andelen bolånekunder som förhandlar om räntan på bolånen sjunker. Endast hälften av bolånekunderna prutar på sin boränta trots att det nästan alltid ger resultat, läs mer här:

Enligt Sifo-undersökningen minskar dessutom den rabatt som bolånekunderna lyckas förhandla sig till från 0,37 till 0,31 procent. Det är framför allt bankkunder som förhandlar för första gången som inte lyckas särskilt bra med ränteprutningen. De bolånekunder som lyckas bäst med att pruta räntan är de bolånekunder som hör av sig till flera banker för att förhandla om bolånen samt är beredda att byta bank om det krävs.

Enligt Claes Hemberg så är en ränterabatt om 0,3 en helt okej ränterabatt, men han menar att man måste se till att pruta mer om räntan stiger samt se till att få ett löfte om att rabatten ska gälla under en viss tid framöver. Han säger även att en av orsakerna till bolånekunderna blivit sämre på att prutaboräntan är att bankerna nu ställer tuffare krav på bolånekunderna. De bolånekunder som är vana förhandlare har därför lättare att mota bort bankernas argument till högre ränta. Han säger även att man ska vara otrogen mot sin bank och byta bank då det lönar sig att alltid vara otrogen mot banken.

En av anledningarna till att man ska vara otrogen mot banken är att man blir intressant först när man visar att man är beredd att flytta. Han säger att man genom att samla allt sparande, flytta försäkringar och annat endast lyckas sänka räntan marginellt. Bankerna är oftast bättre på att gynna nya kunder än de är på att få gamla kunder att stanna. Därav ska man även otrogen mot banken och byta ifall man inte lyckas få en bra ränterabatt.

– Vi har för stor respekt för bankerna. Småspararna måste förstå att det här är lättförtjänta och skattefria pengar, säger Claes Hemberg.

Rating: 5.0/5. From 1 vote.
Please wait...
Voting is currently disabled, data maintenance in progress.

Leave a comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

fyra + sju =

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.