Bottenlån

Bottenlån utgör den större delen av ett bostadslån. Ett bolån är uppdelat i två delar, ett bottenlån och ett topplån. Bottenlånet är bostadslånet som de flesta syftar till när de pratar om bolån. Bottenlånet är ett lån med bostaden som säkerhet (en fastighet eller bostadsrätt), dvs man pantsätter fastigheten. Säkerheten ställs ut genom att man ger ut ett pantbrev i fastigheten. Bottenlån kallas även för hypotekslån där  ordet hypotek betyder “hypotheke” på grekiska som i princip betyder pant.

Bottenlån max 85 % av bostadens värde

Enligt nya bolånetak reglerna så får bottenlånet maximalt utgöra 85% av bostadens värde. Syftet med bolånetaket är att hindra privatpersoner från att låna mer pengar än vad deras ekonomi klarar av. Tanken är att alla som har en belånad bostad ska ha råd att betala räntor, avgifter och amorteringar. Bolånetaket syftar till att man vill förhindra att människor lånar för mycket pengar och att de in sin tur leder till skenande bostadsmarknad med risk för en ny fastighetskris och ekonomisk depression.

Bottenlån används normalt för köp av bostad och ofta tillsammans med ett topplån på den delen av köpesumman som låntagaren inte kan få bottenlån för. Då bottenlånet helt ska motsvaras av fastighetens värde, är det inte ovanligt att låntagaren väljer att endast betala räntan på lånet så att lånesumman är konstant ända till dess att fastigheten ska säljas vidare.

Då man endast får låna pengar upp till 85% av bostadens värde så är bottenlånet så ska man helst betala resterande 15% som kontantinsats. Många har oftast inte så mycket pengar sparade och tvingas att låna pengar för att betala de 15 procenten. Läs mer topplån.

Bottenlån innebär låg risk = låg ränta

Då bostaden ställs som säkerhet / pant för bottenlånet och denna är belånad till maximalt 85 % av fastighetens värde så är banken i de flesta fall garanterad att få tillbaka sina pengar. Banken tar ingen större risk vid utlåning av pengar till bottenlån då banken har bostaden som säkerhet för bolånet. Om du som låntagaren inte betalar dina räntor, amorteringar eller avgifter så kan banken realisera säkerheten / panten, dvs sälja bostaden och ta tillbaka sina utlånade pengar.

Risken är väldigt låg bankerna vilket leder till förmånligare räntor, dvs mycket lägre ränta på bottenlånet än ett lån utan säkerhet. Bottenlån utfärdas vanligen på upp till högst omkring 85% av inköpspriset eller det värderade priset. Detta som en säkerhetsmarginal för långivaren.

Bottenlån, amortering och amorteringstid

Till skillnad vid utlåning av topplån så ställer bankerna oftast inte några krav en kort amorteringstid och i många fall behöver bottenlånet inte amorteras. Då bankerna tjänar pengar till låg risk så ställs inga större krav amortering. Därav är bottenlånet det lån som i princip aldrig blir fullt återbetalt utom vid försäljningar. Många försöker att amortera så lite så möjligt för att kunna ha råd med med annat istället.

Räntan på ett bottenlån

Räntan på ett bottenlån kan både vara rörlig eller fast där de flesta banker erbjuder bindningstider på mellan tre månader och 10 år. Rörlig ränta är egentligen en fast tremånadersräntan, men de flesta brukar kalla tremånadersräntan för rörlig ränta. Ifall du binder räntan på ditt bolån så vet du vilken ränta som gäller under den bindningstiden. När bindningstiden närmar sig sitt slut kommer du att få ett erbjudande om att ändra villkoren för bolånet. Då kan du antingen låta räntan och villkoren vara oförändrade eller bestämma ny bindningstid eller välja fast / rörlig ränta.

 

Rating: 5.0/5. From 1 vote.
Please wait...

Leave a comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.