Lånelöfte

Lånelöfte hur mycket kan jag låna?

Lånelöfte bolån, bostadsrätt och bostad. Nu kan man få lånelöfte direkt online från bankerna, men lånelöfte vad är det och vad innebär det? Kan man ansöka om lånelöfte från flera banker? Lånelöfte hur lång tid tar det att få besked? Det är några av frågorna som vi ska försöka besvara nedan när det gäller lånelöfte från bland annat de svenska bankerna ICA Banken, Skandiabanken, Swedbank, SBAB, Nordea, SEB och Handelsbanken.

Ansöka om lånelöfte hos ICA Banken » och Skandiabanken.se » eller få hjälp av Ordna bolån » eller Mittbolån.se » för att hitta rätt bolån!

Ansök online – få besked direkt online

ICA Banken och Skandiabanken hjälper dig med både lånelöfte och bolån till låg ränta! Annars kan du ta hjälp av Mittbolån.se för att hitta rätt bolån hos flera banker samtidigt!

BolånRänta*BolånAnsök nu

Ordna bolån

3.34 %Bolån & löfteSök lånelöfte hos Ordna bolån
ICA Banken lånelöfte3.34 %Bolån & löfteSök lånelöfte hos ICA Banken
Skandiabanken bolån3.34 %Bolån & löfteSök lånelöfte hos Skandiabanken
BolåneförmedlareRänta*BolånAnsök nu
MittBolån lånelöfte3.34 %Förmedling av bolånSök lånelöfte hos Mittbolån

Lånelöfte vad är det?

Vad innebär lånelöfte? Ett lånelöfte från banken innebär ett löfte om att du ska få låna pengar till ett bolån hos den banken som givit dig löftet. Det är oftast en förutsättning för att man ska kunna vara med vid en budgivning av en bostad i form av en bostadsrätt, villa eller fastighet.

Lånelöftet är bundet till den bank eller låneinstitutet som utfärdat det. Det är en garanti för att du ska få låna pengar till ditt bostadslån och köpa en bostad upp till en viss nivå under förutsättning att det som angavs vid ansökan inte väsentligt förändrats. Det talar även om för dig och mäklaren hur mycket pengar du kan låna till ditt bolån och således hur mycket du kan köpa ditt boende för.

Kontantinsats lån
BANKNOMINELL RÄNTA*EFFEKTIV RÄNTALÅNEBELOPPLÄS MERANSÖK NU
MittBolån lånelöfte3.34 %1.45 %BolåneförmedlareMittbolån.se »Sök lånelöfte hos Mittbolån
Låna till kontantinsatsen Bank Norweigan4.99% – 17.99%%5000 – 500000 krBank Norwegian »Sök kontantinsats nu hos Bank Norweigan
ICA Banken lån till kontantinsatsen  3.70 – 10.95 %  3.76 – 11.52 %20000 – 350000 krICA Banken »Sök kontantinsats nu hos ICA Banken
Lendo lån till kontantinsatsen 3.95 %4.25 %5000 – 350000 krLendo »Sök kontantinsats nu hos Lendo
Compricer lån till kontantinsatsen 3.85 %%5000 – 350000 krCompricer »Sök kontantinsats nu hos Compricer
Freedom Financelån till kontantinsatsen 3.95 %4.25 %5000 – 350000 krFreedom Finance »Sök kontantinsats nu Freedom Finance
Handpenningslån MyLoan3.85 %4.25 %5000 – 350000 krMyLoan »Sök handpenningslån nu MyLoan

Lånelöfte krav vid budgivning?

Lånelöfte är ett krav vid budgivningen! Något många glömmer är att delta i en budgivning utan det är inte möjligt, utan ett löfte måste vara klart innan man ger sig in i en budgivning. Dock brukar mäklarna vara dåliga på att kontrollera att alla budgivare har ett lånelöfte, utan nöjer sig med att endast fråga om detta.

Samtidigt så är det sällan något stort problem då de flesta som deltar i en budgivning har ett lånelöfte eller kan få ett väldigt enkelt och snabbt. Har man det klart i förväg så kan man få ett bättre förhandlingsläge jämfört med de andra spekulanterna då lönelöfte är en förutsättning för att signera köpeavtalet. Därav rekommenderar vi att du skaffar ett löfte innan du börjar delta i budgivningar.

Du kan låna upp till 85 procent av bostadens pris och resterande del betalar du normalt kontant. När du planerar för bostadsköp, kom även ihåg kostnaderna för lagfart och pantbrev som kan bli betydande summor. Med ett lånelöfte vet du på förhand hur mycket du kan låna.

Bankerna baserar lånelöftet på värdet av den nya bostaden, hur mycket du själv kan lägga in kontant och din nuvarande ekonomi. Med lånelöftet i hand kan du avsluta köpet av din nya bostad så snart du bestämt dig.

Lånelöfte hur lång tid tar det att få besked?

Lånelöfte hur lång tid tar det? Hur lång tid tar det att få lånelöfte från Skandiabanken, Swedbank, Handelsbanken, SBAB, ICA banken och Nordea.

Hur snabbt från löfte till bolån?

Hur snabbt får man det? När du väl hittar den bostad som du vill köpa så kan det gå fort. Om du vinner budgivningen och säljaren accepterar ditt bud, finns det inte tid att vänta på lånebesked från banken.

Med ett löfte så vet du att du får låna hos banken och kan skriva under köpekontraktet redan samma dag.

Med ett löfte klart vet du hur mycket du får låna och är väl förberedd om det blir budgivning.

Numera går många bostäder såsom bostadsrätter och villor långt innan visningen så det gäller att ha sitt löfte på plats ifall du vill buda innan visning och ta hem bostaden.

Kostnad för löftet

Lånelöftet är kostnadsfritt

Innan lånelöftet beviljas gör bankerna en preliminär kreditprövning. En slutlig kreditprövning görs när du hittat din bostad och vill därmed utnyttja det. Kreditprövningen innebär att banken tar en kreditupplysning på dig och gör en bedömning av din återbetalningsförmåga utifrån din ekonomiska situation. Bedömningen görs enligt bankernas fastställda kriterier.

Lånelöfte giltighetstid

Hur länge gäller ett lånelöfte? Lånelöftets giltighetstid är 6 månader hos de flesta bankerna. Bankerna tillämpar en giltighetstid om högst 6 månader för ett löfte, dvs ett det är giltigt i 6 månader hos alla banker. Dock kan du sedan ansöka om att förlänga giltighetstiden för lånelöftet om du inte hittat ditt objekt än. Hittar du ingen bostad som du vill köpa under giltighetstiden, kan du ansöka om att förlänga giltighetstiden löftet.

När du hittat boende

När du hittat det boende du vill köpa kontaktar du din bank. Banken gör då en slutgiltig kreditprövning med din bostad som underlag.

Fördelar med ett löfte:

 • Det talar om för dig hur mycket du kan köpa boende för.
 • Det gör att du är redo att göra en snabb affär.
 • Det är helt kostnadsfritt för dig.
 • Det är en garanti du ger till mäklaren om att du kan betala det bud du lämnar vid en budgivning
 • Det är inte bindande på något sätt för dig
 • Det är bindande för banken förutsatt att du lämnat riktiga och fullständiga uppgifter samt att återbetalningsförmågan inte påverkats negativt innan lånet är utbetalt, exempelvis av en ränteändring

Vad kollar banken vid lånelöfte?

Nedan går vi igenom tips inför lånelöfte. Helt enkelt vad kollar banken vid lånelöfte samt vad du ska tänka innan du ansöker om ett löfte.

Att tänka på vid ansökan

 • Du måste vara 18 år för att ansöka om lånelöfte
 • Löftet gäller i sex månader
 • Priset kan vid en budgivning bli högre än utgångspriset. Tänk på vilket belopp du ansöker om så att du har ett löfte om lån som räcker till.

Bra att ha till hands inför ansökan

I din ansökan om ett löfte om lån så behöver du ange uppgifter om dig och din eventuella medsökande om så att bankerna kan göra en bra lånelöfte kalkyl:

 • Personnummer
 • Inkomst – har du en fast inkomst eller är du tillfälligt anställd?
 • Studielån – har du några studielån och vad uppgår dessa till?
 • Underhåll – är du underhållsskyldig?
 • Barnomsorg – betalar du något barnomsorg?
 • Andra boenden – har du andra boenden? Semesterbostad?
 • Andra lån – sitter du på andra lån, blancolån eller privatlån

Inkomstkrav – en fast inkomst är ett vanligt krav

Din och din medsökandes inkomster kommer att vara avgörande för hur mycket ni får i löfte om lån, dvs. hur mycket pengar kan ni låna till ert bolån. Har ni bra inkomster så kommer ni generellt att få ett löfte om ett stort bolån. Har ni däremot låg inkomster så kommer ni att få löfte om ett mindre bolån. Därutöver så kommer era inkomstuppgifter att kontrolleras en extra vid den slutliga kreditbedömningen.

Ansöka om lånelöfte hos flera banker

Kan man ansöka om lånelöfte hos flera banker? Ja, det är inga problem. Generellt ska antalet ansökningar inte påverka, men man ska du vara försiktig med att dra på dig alltför många UC kontroller i onödan så att det inte påverkar dina möjligheter att få bolån. Trots att bankerna säger att det inte påverkar så kan det påverka dig när det är väl dags att ta ett bolån.

Du är inte bunden så du kan egentligen ansöka om lånelöfte hos den bank som du tror att du har störst chans att få ett så stort det så möjligt. När det väl är dags så kan du alltid kolla upp bolån hos fler banker och andra banker än den som erbjöd löftet. Här är några av de största bankerna där du kan ansöka om lånelöfte hos direkt online.

Ansök direkt hos de svenska storbankerna

Hos ICA Banken, Skandiabanken, Nordea, SBA, Swedbank, SEB, Länsförsäkringar kan du ansöka om ett löfte direkt på bankernas hemsida.

Lånelöfte ICA Banken direkt online

Lånelöfte ICA Banken hur lång tid? Hur mycket kan jag låna ICA Banken? Hur mycket får jag låna ICA Banken är en vanlig fråga när det är dags att ansöka om bolån hos ICA Banken.

Ansök online direkt hos ICA Banken online
ICA Banken lånelöfteICA BankenSök lånelöfte hos ICA Banken

Lånelöfte Skandiabanken direkt online

Lånelöfte Skandia hur lång tid? Hur mycket kan jag låna Skandia? Hur mycket får jag låna Skandia är en vanlig fråga när det är dags att ansöka om bolån hos Skandia.

Ansök online direkt hos Skandiabanken online
Skandiabanken bolånSkandibankenSök lånelöfte hos Skandiabanken

Lånelöfte Swedbank direkt online

Lånelöfte Swedbank hur lång tid? Hur mycket kan jag låna Swedbank? Hur mycket får jag låna Swedbank är en vanlig fråga när det är dags att ansöka om bolån hos Swedbank.

Ansök online direkt hos Swedbank online
Lånelöfte SwedbankSwedbankSök lånelöfte hos Swedbank

Lånelöfte Nordea direkt online

Hur mycket kan jag låna Nordea? Hur mycket får jag låna Nordea är en vanlig fråga när det är dags att ansöka om bolån hos Nordea.

Ansök online direkt hos Nordea online
Lånelöfte NordeaNordeaSök lånelöfte hos Nordea

Lånelöfte SBAB direkt online

Hur mycket kan jag låna SBAB? Hur mycket får jag låna SBAB är en vanlig fråga när det är dags att ansöka om bolån hos SBAB.

Ansök online direkt hos SBAB online
Lånelöfte hos SBABSBABSök lånelöfte hos SBAB

Lånelöfte SEB direkt online

Hur mycket kan jag låna SEB? Hur mycket får jag låna SEB är en vanlig fråga när det är dags att ansöka om bolån hos SEB.

Ansök online direkt hos SEB online
Lånelöfte SEBSEBSök lånelöfte hos SEB

Lånelöfte Handelsbanken direkt online

Hur mycket kan jag låna Handelsbanken? Hur mycket får jag låna Handelsbanken är en vanlig fråga när det är dags att ansöka om bolån hos Handelsbanken.

Ansök online direkt hos Handelsbanken online
Lånelöfte HandelsbankenHandelsbankenSök lånelöfte hos Handelsbanken

Lånelöfte Länsförsäkringar direkt online

Hur mycket kan jag låna Länsförsäkringar? Hur mycket får jag låna Länsförsäkringar är en vanlig fråga när det är dags att ansöka om bolån hos Länsförsäkringar.

Ansök online direkt hos Länsförsäkringar online
Lånelöfte LänsförsäkringarLänsförsäkringarSök lånelöfte hos Länsförsäkringar

Lånelöfte online direkt hos andra storbanker

Ansök online direkt hos bankerna
Banker / Bolag3 mån1 år2 årAnsök om lånelöfte här
Bättre Bolån2.77%2.75%*2.86%Ansök online direkt hos Bättre Bolån
Danske Bank2.99%2.89%2.94%Ansök online direkt hos Danske Bank
Freedom Finance2.94%2.90%2.91%Ansök online direkt hos Freedom Finance
ICA Banken2.94%2.90%2.91%Ansök online direkt hos ICA Banken
Ikano Bank2.94%2.90%2.91%Ansök online direkt hos Ikano Bank
Landshypotek2.92%2.87%2.91%Ansök online direkt hos Landshypotek
Ålandsbanken2.95%2.95%2.95%Ansök online direkt hos Ålandsbanken

Ordförklaring lånelöfte

Här går vi igenom viktiga ord och förklarar vad dessa betyder så att det blir lättare för dig att förstå.

Kontantinsats – Beloppet som man betalar kontant när man köper en bostad, normalt 10% av köpeskillingen, se kontantinsats för mer information.

Köpeskilling – Priset man betalar för bostaden (inkl. kontantinsats).

Bottenlån –  Den del av bolånet som har säkerhet i bostaden och har bäst lånevillkor samt lägre ränta. Normalt uppgår bottenlånet till 85% av bostadens marknadsvärde, se bottenlån för mer information.

Amorteringstid – Den tid som bolånet måste betalas tillbaka.

Topplån – Den del av bolånet som saknar säkerhet i bostaden och har sämre lånevillkor samt högre ränta än bottenlånet. Lånar du mer än 85% av bostadens värde så kallas denna del topplån, se topplån för mer information.

Säkerhet –  Bankerna eller låneinstitutet måste ha en garanti för att du ska få ett bolån. Bankerna kräver någon form av säkerhet för att ge dig ett bolån. Utöver säkerheten i bostaden som sker genom bottenlånet så brukar även bankerna kräva borgen eller medlåntagare. En konsekvens av säkerheten i bostaden är att man ger bankerna rätten att sälja bostaden och ta tillbaka sina pengar ifall man inte kan betala tillbaka ränta eller bolånet i framtiden.

Rating: 2.8/5. From 8 votes.
Please wait...

Leave a comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.