Huslån

Huslån för att köpa bostad

HuslånEtt huslån är ett lån som används för att finansiera ett köp av ett hus (bostad). Det som utmärker ett huslån från andra lån är att huslånet erhålls med huset som säkerhet för lånet. Då det är fråga om ett s.k lån med säkerhet som har en lägre ränta än för lån utan säkerhet, dvs rena blancolån! Här ska vi försöka förklara vad ett huslån innebär och vad du bör tänka på när du tar ett huslån. Genom att banken lånar ut ett huslån med huset som säkerhet så försäkrar sig banken om att få tillbaka sina pengar genom att huset kan säljas ifall du inte betalar tillbaka huslånet. Säkerheten för banken är alltså nära förknippat med värdet på huset.

Är huset belånad till 100% så bor du i princip i “bankens hus”. Går värdet på huset ner 30 % förlorar banken 30 % av sina pengar i händelse av en försäljning. Dock är du alltid personlig ansvarig för ett huslån så att du kommer att åka på skulden trots att huset har blivit sålt. För att hantera denna risk så delade bankerna förr in huslånet i olika delar: bottenlån och topplån. Bottenlånet var den relativt riskfria delen av lånet, topplånet den delen med högre risk. Med införandet av huslånetaket har topplånet i princip försvunnit och ersatts av antingen en kontantinsats eller privatlån. Huslånet täcker numera bara 85 %, därutöver måste man alltså betala för egna pengar alternativt ta ett privatlån.

Huslånet täcker max 85 %

Hur stor del huslånet täcker (och hur stor handpenningen) är, är till mycket stor del beroende av personens privatekonomi samt ekonomin. Man är aldrig garanterad att få låna 85 %, det är ett tak – inte ett golv! Osäkerhet på marknaden, bostadsköp i icke-attraktiva områden eller osäker privatekonomi kan vara orsaker till lägre belåningsgrad.

Huslån: bottenlån, topplån, kontantinsats

Finansieringen av ditt hus delas oftast in i tre olika delar; bottenlån, topplån och kontantinsats.
Den största delen av huslånet är ett bottenlån. För ett bottenlån utnyttjar bankerna pantbrev i huset som säkerhet. Hur stor andel av husets värde som får läggas som bottenlån kan variera mellan långivare, men brukar vara 75-85 procent.
Enligt ett allmänt råd från Finansinspektionen bör huslånen sammanlagt inte överstiga 85 procent av husets marknadsvärde vid lämnande av huslånet. Begränsningen gäller nya huslån eller utökning av befintliga huslån med säkerhet i huset.
Om bottenlånet uppgår till 75-80 procent brukar bankerna erbjuda topplån på den överstigande delen upp till 85 procent. För topplånet får man oftast betala en högre ränta. Det beror på att den belåning som ligger ”på toppen”, nära husets marknadsvärde, innebär en större kreditrisk för banken eftersom värdet på en bostad kan sjunka. Normalt måste du amortera varje månad på topplån och hela lånet ska ofta vara återbetalt på 10 år.

Resterande del av huslånet måste finansieras med en egen kontantinsats, möjligen delvis med ett lån utan säkerhet.

Rating: 5.0/5. From 1 vote.
Please wait...

Leave a comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.