Fortsätt pruta på bolånet

Hur förhandlar man bolån?

Sluta inte att pruta på bolånet nu när räntorna sänks! De senaste veckorna har samtliga banker sänkt sina boräntor, men du ska inte sluta pruta på ditt bolån, utan fortsätt  att pruta på bolånet. Detta tycker även SvD:s Räntepanel, 2013-05-27, som menar att det är möjligt att få ner boräntan till runt 2,30-2,40 procent.

Enligt panelen har flera banker under de senaste veckorna fortsatt sänka sina boräntor och när nu när räntan är så låg tycker antagligen många att det inte är lika viktigt att förhandla om lägre ränta på sitt bolån med sin bank, men SvD:s Räntepanel är överens om att det är precis tvärtom. Panelmedlemmen Thomas Pousette (tidigare chefsekonom på SBAB) tycker “Jag tror att det finns bra förhandlingsutrymme“.

De övriga panelmedlemmarna , Elisabeth Österman, tidigare vice förbundsdirektör på Villaägarna, och Annika Creutzer, privatekonomisk expert, tycker att det är viktigt att utgå från den tidigare rabatten man fått. Allt annat lika så ska man ha lika många punkter i rabatt nu trots att räntan är lägre nu. Bankernas finansieringskostnader blivit lägre vilket gör att det nu finns utrymme för bankerna att sänka räntan.

Panelen är överens om att det bara är en tidsfråga innan ännu fler banker följer efter Nordea som förra veckan gick ut med en kraftfull räntesänkning på 20 punkter. Nordea är efter sänkningen den bank som nu erbjuder bäst boränta av alla banker. Enligt panelen bör den ambitiöse kunna sikta på en rörlig boränta just nu på 2,30-2,40 procent. Panelen anser att det inte borde vara omöjligt för den duktig förhandlar att nå den nivån.

SEB är den bank som under en längre period konstant legat med lägst boränta av bankerna och därför vill Annika Creutzer hissa en varningsflagga. “Har de exempelvis rabatten lika länge som de andra bankerna? Där måste man vara vaksam. Det är lätt att dra in folk med rabatt, men sedan gäller det att vara uppmärksam på hur länge det gäller”, säger hon.

Amortera, amortera, amortera! Det är ett annat budskap som panelen ger flera gånger. Öka inte konsumtionen när räntan faller, betala av ditt lån istället, menar panelen.

“Amortera lika mycket som du betalar i ränta nu. Det är en enkel princip. Har du en ränta på 2,5 procent på ett lån på 1,5 miljoner kronor ska du amortera minst 2,5 procent i månaden”, säger Annika Creutzer.

Panelen är överens om att bolåneräntorna kommer att falla de närmaste månaderna. Däremot så är panelen inte överens om huruvida Riksbanken kommer att sänka räntan vid nästa penningpolitiska möte i juli. Majoriteten av panelen (2/3) tror att räntan lämnas oförändrad och en medlem tror att det blir en sänkning av räntan.

Rating: 5.0/5. From 1 vote.
Please wait...
Voting is currently disabled, data maintenance in progress.

Leave a comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

2 × tre =

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.