Amorteringskravet kommer tillbaka

Amorteringskravet införs – nytt förslag om amorteringskrav klartAmorteringskravet införs - nytt förslag om amorteringskrav klart

Regeringen har kommit överens med de borgerliga partierna om att ett amorteringskrav ska införas, enligt pressmeddelande från Regeringen under lördag den 5 september.

– Den ökande skuldsättningen hos hushållen medför risker, framförallt för den makroekonomiska stabiliteten. Det är en utveckling som oroar och som måste hanteras. Med ett amorteringskrav minskar vi risken för att hushållens skuldsättning bidrar till finansiell oro, säger finansmarknadsminister Per Bolund.

Inom kort kommer en promemoria med förslag till krav på amortering av nya bolån att remitteras. I promemorian lämnas förslag till en ny bestämmelse om amorteringskrav i lagen om bank- och finansieringsrörelse.

Finansinspektionen får via en lagändring det mandat myndigheten efterfrågat för att kunna ta fram ett amorteringskrav.

– Förslagen är första steget mot en lagändring som innebär att Finansinspektionen kan få det mandat som krävs för att föreslå och implementera ett amorteringskrav, säger finansmarknadsminister Per Bolund.

Lagändringarna föreslås träda i kraft den 1 maj 2016.

Det nya amorteringskravet som införs – 2% till 70% och 1% till 50%

Det nya amorteringskravet innebär att nya bolånetagare ska amortera två procent per år av lånebeloppet ned till 70 procents belåningsgrad. Effekten för en som köper en bostad för 3,5 miljoner och tar ett bolån på 2,8 miljoner blir att denne får amortera cirka 4 700 kronor i månaden ned till 70 procent.

Belåningsgraden beräknas på marknadsvärdet av bostaden

Belåningsgraden beräknas på marknadsvärdet av villan eller bostadsrätten och en omvärdering får ske vart femte år. Ifall bostadspriserna fortsätter att öka så blir belåningsgraden blir lägre pga det ökade marknadsvärdet.

Undantag från amorteringskravet

Överenskommelsen innehåller en rad undantag från amorteringskravet.

Nyproduktion undantas amorteringskravet

Köper du nyproduktion ska du också bli undantagen. Köp av nyproducerade bostäder undantas från amorteringskravet.

Undantag från amorteringskravet ges när särskilda skäl föreligger

Det görs även undantag om vissa särskilda skäl föreligger, till exempel arbetslöshet, sjukdom, skils­mässa eller närståendes dödsfall.

Endast nya lån omfattas av amorteringskravet

Redan befintliga bolån ska inte heller omfattas av kravet. Kravet omfattar bara nya lån. Ett nytt lån innebär ett byte av pant, dvs en ny bostad. Man ska fortfarande kunna byta bank utan att amorteringskravet omfattas, men man får inte köpa en ny bostad.

Rating: 5.0/5. From 2 votes.
Please wait...

Leave a comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.