Att ta ett bolån – steg för steg

Vad krävs för att ta ett bolån? Att ta ett bolån – steg för steg!

Krav för att ta ett bolån? Hur går man tillväga för att ta ett bostadslån? Här går igenom processen för att ta ett bolån – steg för steg. Ett av de största beslut som man brukar ta i sitt liv är när det kommer till lån. Det kan handla ett lån för att skaffa en ny bil, eller grunda ett nytt företag. Det lån som vi kommer att diskutera här är bostadslån och hur processen kan se ut när man ska ta dessa.

Det är mycket att tänka på och se över innan man tar ett bolån, vilket är fullt rimligt med tanke på hur mycket det påverkar ens hushåll och ekonomi. Det kan vara en lång och snurrig process för den som inte är särskilt insatt i det teoretiska kring ämnet ekonomi.

Därför kommer vi här att gå igenom denna process kort och sammanfattat, steg för steg.

Processen för bolån – steg för steg

1. Ha pengar till kontantinsatsen

Kontantinsatsen, även kallat för handpenning, krävs av de allra flesta banker för att få ta lån. Dessa brukar nästan alltid ligga på 15% av totala summan.

2. Bostadslån och lånelöfte

Lånelöftet garanterar att banken ser till att du får ditt bostadslån när du köper din bostadsrätt. Du möter banken innan du köper en bostadsrätt, där de då väljer att bevilja ett lån med ett visst tak baserat på din ekonomi. Då vet man hur långt man kan gå i en budgivning. Därför är det viktigt att läsa på om bostadslån och lånelöfte. Det kan man till exempel läsa mer om på Wikipedia.

3. Lån baserat på inkomst

När det väl är dags att ta ditt lån handlar det ju såklart om hur mycket du kan få. Man brukar tala om att lånet ligger på 5 gånger din årsinkomst i de allra flesta fall. Andra saker kan såklart spela in, som dina skulder sedan tidigare, tillgångar och sparande till handpenning

4. Fast eller rörlig ränta

Att välja fast eller rörlig ränta handlar mest om hur din ekonomi i övrigt ser ut. Med den rörliga räntan så kan plötsliga höjningar i månadskostnaden ställa till det om du inte är beredd, men kan generellt sett vara billigare än den fasta. Den bundna räntan är mer förutsägbar och lättare att hantera för den oinsatte.

5. Kartlägga din ekonomi

Det är viktigt att du ser över din ekonomi och hur den kommer att se ut när du väl har tagit lånet. Vad skulle till exempel hända om någon i hushållet blir sjukskriven, eller om räntorna plötsligt stiger?

6. Amortering

När du väl ska ta ditt lån så är det sista beslutet att ta hur amorteringen ska se ut. Dessa är avbetalningsplanerna banken förmodligen kommer vilja diskutera. Då kan man välja rak amortering eller annuitetslån. Vid rak amortering så är summan för amorteringen samma vid varje inbetalning, men räntedelen minskar i takt med att skulden blir mindre. Annuitetslån innebär att totalsumman är samma vid varje inbetalning, men att amorteringsdelen ökar med tiden samtidigt som räntedelen minskar.

Ta det i din takt

Det viktigaste med lån är att man inte tar dessa impulsivt, för då kan man råka göra misstag som blir kostsamma för bankkontot. Det är bättre att man tar det i sin egen takt, och läser på ordentligt om alla dessa steg. Detta var bara en väldigt kortfattad och förenklad guide för dessa olika steg.

No votes yet.
Please wait...

Leave a comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.