Banker höjer boräntorna

Flera storbanker har höjt sina boräntor

I går höjde SEB och Länsförsäkringar sina bostadsräntor, läs mer SEB höjer boräntorna och Länsförsäkringar höjer räntorna.

SBAB höjde också sin boränta tidigt under dagen och slutligen så anslöt sig även Swedbank och Handelsbanken som också följer trenden och höjer sina boräntor.  I likhet med övriga banker så höjer Swedbank och Handelsbanken de långa räntorna mest.

Swedbank höjer den femåriga räntan med 0,33 procentenheter, från 3,22 procent till 3,55 procent. Handelsbanken höjer motsvarande ränta med 0,30 procentenheter, från 3,22 till 3,52 procent.

Frågan är vad som orsakat dessa höjningar? En förklaring är naturligtvis att börsen och finansmarknaderna runt om i världen har varit skakiga på sistone p.g.a. att det finns tecken på att krisstöd i bla USA ska börjas dras tillbaka. Detta har naturligtvis fått marknadsräntorna att stiga, vilket har fått bankerna att agera och höjt sina bostadsräntor.

Som bolånekund ska man nog vara beredd på fler ränteuppgångar och skapa sig en räntebuffert.

Riksbankens räntebesked

Hitintills har experterna pratat om att Riksbanken eventuellt skulle sänka räntorna vid nästa räntebesked, men nu verkar de flesta tro motsatsen med tanke på bankernas höjning av boräntorna.

Huruvida det blir en sänkning av räntan får vi reda på nästa vecka då Riksbankens räntebesked kommer. Riksbankens styrränta har stor betydelse för bolånen då styrräntan styr räntan som bankerna betalar på sina lån till Riksbanken.

Rating: 5.0/5. From 1 vote.
Please wait...

Leave a comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

1 × fyra =

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.