Banker tvingas redovisa faktiska bolåneräntor

FI tvingar bankerna att redovisa verkliga boräntor

Som du säkert märkt när du försökt jämföra bolån så har skillnaden mellan bankernas officiella listräntor på bolån och de faktiska boräntorna som bolånekunderna till slut får efter förhandling varit väldigt stor. Skillnaden mellan listräntorna och de faktiska bolåneräntorna har utgjorts av en ränterabatt som kunderna förhandlade till sig. Då ränterabatten brukar bli runt 0,5 procentenheter för väldigt många så har listräntorna i de flesta fallen varit gravt missvisande.

Bankerna kommer att tvingas redovisa en faktisk genomsnittlig bolåneränta

Nu har äntligen Finansinspektionen tröttnat på detta och kommit med ett förslag som ska stärka bankkundernas ställning på bolånemarknaden. Finansinspektionen har föreslagit att bankerna ska tvingas bli öppnare med sina bolåneräntor och redovisa sina faktiska boräntor. Förslaget innebär att bankerna kommer att tvingas redovisa en snittränta baserat på bolån som bolånekunder lyckats förhandla till sig. FI:s förslag skickas nu ut på remiss och reglerna är tänkta att börja gälla från och med den 1 mars 2015.

Finansinspektionen skriver bland annat följande:

“Bankerna har länge presenterat missvisande listpriser för sina bolånekunder. Nu kräver Finansinspektionen att de ska redovisa ett snitt av de räntor som kunderna faktiskt betalar.”

“FI föreslår därför att bankerna ska publicera den genomsnittliga räntan som kunderna erbjudits den senaste månaden. En sådan genomsnittlig faktisk ränta ska presenteras och uppdateras regelbundet för varje räntebindningstid. Informationen bör publiceras på bankernas webbplatser.

Bankerna ska också berätta för kunden vad som påverkar den ränta som de erbjuds. Det kan exempelvis handla om kundens inkomst, lånets storlek eller sparandet.”

Detta är ett bra förslag som kommer att gynna bolånekunderna och bankerna kommer att ha svårt att stå emot detta då alltfler bolånekunder kräver öppenhet och är trötta på “förhandlandet”. Skandiabanken gick redan i september i bräschen och började redovisa sina verkliga boräntorna. I nuläget är den maximala rabatten hos Skandiabanken 0,65 procentenheter. Det ger en lägstanivå på den rörliga räntan på 1,76 procent. Snittrabatten i augusti var 0,47 procentenheter.

Rating: 5.0/5. From 3 votes.
Please wait...

Leave a comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

5 × 3 =

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.