Bankerna måste redovisa snittränta from 1 juni 2015

Bankerna tvingas att redovisa snitträntan på sina bolån

Alla banker måste från och med 1 juni redovisa sina verkliga bolåneräntor. Tidigare var bankerna bara skyldiga sina listräntor, dvs räntan som man skulle få betala utan att pruta något på bolånet, men nu tvingas bankerna redovisa redovisa verkliga bolåneräntor.

Kravet på snittränta sköts fram tom 1 juni

Kravet på snitträntor från Finansinspektionen skulle egentligen ha införts redan från och med 1 mars, men kravet blev uppskjutet för att ge bankerna en rimlig tid att ta fram siffrorna över sina snitträntor.

Snitträntan är visar hur mycket man bör kunna pruta på listräntan i snitt

Bankerna måste från och med 1 juni uppge snitträntan på sina bolån, dvs vad samtliga bolånekunder betalar i genomsnitt för sina bolån. Tack vare snitträntan så kommer de bästa bankerna som ger bäst ränterabatt att bli uppenbara för bolånetagarna.  Tidigare var den verkliga räntan som kunderna betalade dold och visste inte vad man kunde få för ränta förrän förhandlingen med banken och då fick man reda på den egentliga kostnaden för sitt bolån.

Nu kan alla  bolånetagare se räntan som andra bolånetagare verkligen betalar för sina bolån. Tack var snitträntan så kan man nu få en indikation på vad man kan förhandla ned listräntan till. Snitträntan är ett bra verktyg i förhandlingarna om boräntan.

Några banker har börjat redovisa snitträntan

Det nya kravet om snittränta kan innebär att bankerna har fem dagar på sig att redovisa nya siffror för månaden. Därav så dröjer det tom fredag 5 juni innan bolånekunder kan få en fullständig bild av hur bankernas snitträntor ser ut.

Dock har några banker redan börjat redovisa sina snitträntor för bolån, alltså den genomsnittliga ränta som deras kunder verkligen betalar för bolånen. Skillnaderna mellan listräntan och snitträntan är mycket större än vad man kunnat tro. De banker som börjat redovisa är Handelsbanken, Ikano Bank, Skandiabanken och Danske Bank.  SEB och Swedbank har ännu inte redovisat några siffror, men man får en liten bild av hur läget ser ut.

Danske banks kunder har bäst snittränta på rörliga lån.

Snitträntan i maj, 3 månader:

Bankerna måste redovisa snittränta bolån

Danske Bank: 1,47 procent

Ikano Bank: 1,75 procent

Snitträntan i april, 3 månader:
Handelsbanken: 1,72 procent
SBAB: 1,66 procent
Nordea: 1,59 procent
Skandiabanken: 1,54 procent

Pruta på ditt bolån

Se till att pruta på ditt bolån nu när du ser vad genomsnittet betalar för sina bolån. Bolånen har blivit bankernas bankomater då deras marginaler aldrig varit så höga som det är nu.

Rating: 4.5/5. From 2 votes.
Please wait...

Leave a comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

tio + 3 =

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.