Bankernas bolånemarginaler är fortsatt höga!

Rekordvinster på bolånen för storbankerna

Bankernas bolånemarginaler är fortfarande väldigt höga! För tillfället uppgår bankernas bruttovinst på bolån till 4,2 miljarder i månaden. De svenska storbankerna fortsätter med andra ord att göra stora vinster på bolånen.

De senaste vinsterna är, enligt beräkningar, dessutom rekordhöga. Förutom det så rapporterar Finansinspektionen just nu om att bolånemarginalen ligger på 1,55%, något som ärr en nedåtgående trend på nästan 0,2% från ifjol. Då var bankernas marginal på bolån på all-time high.

Samtidigt är det en bra bit ifrån nivåerna i början av millennieskiftet. Vid 2002 låg det istället på 1%, vilket än idag är en rekordlåg bolånemarginal, förutom under finanskraschen 2008, fram till 2010. Men trots det har de svenska storbankerna lyckats bra, och gör alltså rekordvinster.

Enligt så väl FI som boendeekonomen Håkan Larsson, så gör storbankerna i Sverige en bruttovinst på en bit över fyra miljarder kronor per månad. Och mer kan det komma att bli.

Bankernas bolånemarginaler är fortsatt höga!

Lägre utlåningsräntor ger större vinst

Något som Finansinspektionen även har påpekat i sin senaste rapport är att det som kallat för listräntor, formellt namn bankernas bolåneräntor, har varit oförändrade. Men något som däremot har sjunkit är de faktiska utlåningsräntorna som är bankernas snitträntor på utlåning.

Även bankernas finansieringskostnader var praktiskt taget utan förändring under samma period, och det här visar bankernas lägre bruttomarginal kan förklaras helt och hållet via lägre utlåningsräntor under det tredje kvartalet.

Nordea har tappat mest

Rent generellt går det uppåt för storbankerna inom Sveriges gränser. Med en gemensam bruttovinst på cirka 4,2 miljarder kronor så finns det egentligen ingen anledning till att klaga. Men, för alla banker pekar inte kurvan spikrakt uppåt.

För den än så länge svenska storbanken Nordea – som är på väg att genomföra en flytt till Finland – så är det storbanken i Sverige som har tappat mest. De har sänkt sin snittränta under årets tredje kvartal till 1,45% från 1,69%, och har även tappat mest marknadsandelar.

Bolånefonderna jagar kunder

Dessutom har Nordea valt att sänka sina bolåneräntor. Det här är, enligt boendeekonomen Håkan Larsson, ett tydligt exempel på att kunderna hos bankerna faktiskt kan göra en reell skillnad.

Men Nordea och storbankerna i Sverige har ändå ingen anledning till att sörja. De utgör 75% av de totala marknadsandelarna i dagsläget, och gör som sagt en rejäl vinst.

Men det finns nya konkurrenter för bankerna i Sverige. Och det i något som kollade bolånefonder, som försöker jaga in kunder genom att försöka erbjuda väldigt attraktiva bolåneräntor. Men rent generellt är svenskarna trogna de största bankerna, något som inte minst syns på de över miljarder som Nordea, Swedbank, Handelsbanken och SEB gjort tillsammans.

Riksbanken på väg att höja reporäntan

Men förändringar är på väg att ske, och det är något som kan ske tack vare Sveriges Riksbank. De förväntas höja med 25 punkter, och bankerna kan göra något liknande, men inte exakt samma.

– Jag tror inte det. Bankerna sänkte inte lika mycket som Riksbanken sänkte när räntan föll och då blir det svårt för dem att höja lika mycket som Riksbanken när räntan stiger, säger Maria Landeborn.

Hur mycket höjer bankerna med?

Istället förväntar sig Maria att Riksbanken höjer med 25 punkter, och att det blir ungefär hälften för bankerna. Det samtidigt som andra experter tror att en höjning från bankernas sida med 23 punkter. Det finns alltså en hel del olika teorier om vad bankerna kommer att höja med, och vi får vänta tills antingen i december eller februari innan vi har svaret.

Det vi vet för tillfället är att de svenska fyra storbankerna tillsammans sitter på 75% av marknadsandelarna samt gör även bra vinster rent ekonomiskt tack vare bolåneräntorna. Det handlar om att 4,2 miljarder SEK i vinster per månad i gemensamma vinster.

No votes yet.
Please wait...

Leave a comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.