Bankernas bolånemarginaler högre än någonsin

Bankernas marginaler är de högsta på väldigt länge

Bankernas bolånemarginaler är på all time high under 2000-talet. Konkurrensen om bolån verkar satt ur spel ifall man ser till bankernas bolånemarginaler som är extremt höga. Riksbanken har sänkt reporäntan till -0,25% och bankerna verkar stoppa hela vinsten i sina egna fickor då bankernas marginaler ligger 1,63% under mars 2015.
Enligt Finansinspektionens statistik var bankernas bolånemarginal för januari till mars i år 1,54, 1,60 respektive 1,63 procent. Samma månader 2014 var marginalerna 1,25, 1,27 respektive 1,27 procent. Bankernas bolånemarginaler på bostadslånen ligger rekordnivåer.

Bankernas marginal på bolån mars 2015

Bankernas bolånemarginaler högre än någonsin

Bankernas bolånemarginaler mars 2015 Källa: FI

FI publicerar bankernas marginal på bolån varje kvartal, vilket är ett sätt att stärka konsumenternas ställning på bolånemarknaden. En ökad insyn i bankernas marginaler minskar det informations- och kunskapsunderläge som alltför många bolånekunder befinner sig i när de förhandlar med bankerna som alltför ofta utnyttjar detta.Den största affären i de flestas liv är bostadsaffären som trots detta präglas ofta av ett tydligt informationsunderläge för kunden. Bankerna är som gamar vilket man tydligt kan se utifrån deras bolånemarginaler.

Bankernas snitträntor kan vara ett verktyg att sänka bankernas marginaler

Nyligen infördes krav på bankerna måste redovisa sin snittränta från och med 1 juni 2016. Nu när bankerna tvingas redovisa sin snittränta, dvs snitträntan på bolånen som konsumenterna får bankerna, så kanske det går att få ned marginalerna till rimligare nivåer. Snitträntan är ett bra verktyg i förhandlingarna med bankerna
Rating: 2.8/5. From 2 votes.
Please wait...

Leave a comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

sjutton − tolv =

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.