Bankernas marginal på bolån all-time high!

Bankernas marginal på bolån

Nyfiken på hur bankernas marginal på bolån har utvecklats de senaste åren? Du har förmodligen inte tänkt på hur bankernas bolånemarginaler successivt gått upp kraftigt under de senaste tio åren då Riskbankens reporänta som för tillfället är på -0,50% gjort att räntorna på bolån är låga. De flesta har nog förblindats av de låga räntorna och missat att bankerna håller på att tömma allas fickor.

FIs redovisning av bankernas bruttomarginal på bolån

Varje kvartal så publicerar FI bankernas bruttomarginal på bolån. Tar man en titt på FI:s senaste kvartalsgraf för Q4 2016 så kan se utvecklingen av bankernas marginaler under det senaste decennium.

Bankernas marginal på bolån all-time high!

FI presenterar bankernas bruttomarginal, bankernas faktiska utlåningsränta minus deras finansieringskostnad. Hur FI beräknar marginalen visas i promemorian FI:s beräkning av bolånemarginalen.

Bankerna tjänar oförskämt mycket på bolånen

Man behöver inte vara särskilt smart för att se att bankerna inte bara tjänar pengar på bolånen, utan nu tjänar storbankerna oförskämt mycket på bostadslånen. Aldrig tidigare har marginalerna varit så höga. Fram till 2009 så gick marginalerna stadigt ned tack vare konkurrens från utländska banker, men sedan kom bankkrisen och då försvann de utländska bankerna som pressade ned bolånemarginalerna. De svenska bankerna började ta över bolånen. SEB tog bland annat över DNBNor lånestock. I samma veva började Riksbanken sänka räntan i rask takt.

Resultat illustreras av FI:s graf där man kan se att storbankerna successivt höjt sina marginaler på bolån sedan dess. Storbankerna verkar också ha gaddat ihop sig då konkurrensen inte verkar fungera överhuvudtaget. Ett tydligt tecken är de höga bolånemarginalerna som ökat kraftigt under de senaste tio åren.

Bankernas julkampanjer pågår året runt

Att bolåneräntorna är historiskt är låga är inte samma sak som att bankerna inte tjänar pengar. Det är en illusion som bankerna lyckats riktigt bra med. De hänvisar till sina listräntor och erbjuder rabatter till de som är ”duktiga på att förhandla”.

Hela upplägget påminner om alla återkommande julreor som brukar ploppa upp under december månad. De flesta höjer sina ordinarie priser eller har kampanjer på varor som aldrig varit ute i hyllorna. De kan på så vis sätta högre ordinarie jämförelsepriser på dessa produkter och varor. Därefter så erbjuder man ”en kraftig rabatt” under julen. I själva verket är syftet med hela upplägget att få konsumenterna att tro att de har gjort en bättre affär än de faktiskt har gjort.

Detta gäller även bankernas listräntor och rabattsystem. Hela syftet är tvinga bolånekunderna att ”förhandla” vartannat år och få bolånekunderna att tro att det gör en bra affär genom rabattsystemet. De stackare som missar att ”förhandla” åker på den högre listräntan. De som lyckas att få tag i någon som har befogenhet att erbjuda en vettig ränta får en rabatt mot listräntan som gör att de känner sig duktiga och har gjort en bra affär. Att de flesta blivit ”sämre på att förhandla” illustreras FI:s graf. Dock ska sägas att det är inte lätt att förhandla fram en bra ränta när alla banker bestämt sig för att höja marginalerna.

Numera har det även blivit svårt att få tag i någon som har rätt befogenhet på banken för att en större rabatt. Lägg därtill att alltfler bankkontor stängs och stackarna i kassan sällan kan göra något mer än att hänvisa till kontorschefen som i många fall inte alltid är så lättillgänglig.

Bankerna redovisar inte upplåningskostnader

Sedan bankerna slutat redovisa sina upplåningskostnader så har bankernas marginaler dolts väldigt väl. Då de flesta har låga bolåneräntor så tänker de flesta inte på vad bankerna faktiskt tjänar på bolånen.

Vad kommer att hända när Riksbanken börjar höja räntan?

En sak är säker och det är att bankerna aldrig har tjänat så mycket pengar som det gör just nu på bolånen. Sen är frågan när de som har makt att göra något åt saken vaknar till liv och ser att storbankerna just nu håller på att ”råna medborgarna” mitt på ljusa dagen samtidigt som de pekar finger åt beslutsförfattarna.

Vad händer när Riksbanken börjar höja räntan till mer normala 2-4%?  Troligtvis kommer bolånekraschen som alla pratar ganska snabbt som ett brev på posten ifall bolånemarginalerna inte sjunker ifall räntan börjar ticka uppåt på allvar.

Som det ser ut så lär inte Riksbanken höja räntan under den närmaste tiden så storbankerna kan fortsätta att fylla kassakistorna tills det sker och tills de själva måste fundera över hur sunt de är med så höga marginaler.

Innan det sker har väl aktieägarna fått tillbaka sina pengar och kan fortsätta kräva att bankerna gasar på tills skattebetalarna åter får plocka upp notan.

Rating: 3.8/5. From 4 votes.
Please wait...

Leave a comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.