Bostadspriser upp eller ned?

Enligt SEB:s boprisindikator för juni så räknar de flesta svenskarna att bostadspriserna fortsätter att gå upp, men samtidigt så har andelen svenskar som tror på en prisuppgång minskat, vilket betyder att det är fler svenskar som tror att priserna kan ned eller kommer att stå stilla istället. I vart fall så är hushållen avvaktande till bostadsmarknaden.

”Svag konjunktur och svagare börsutveckling ligger nog bakom den mer dämpade synen på prisutvecklingen, säger SEB:s privatekonom Gunilla Nyström.

Enligt SEB:s undersökning så tror majoriteten av svenskarna (55 %) att bostadspriserna kommer att öka jämfört med 58 % förra månaden. En förklaring till att majoriteten fortfarande tror att bostadspriserna kommer att gå upp är att bolåneräntorna har fortsatt nedåt och än finns inget som tyder på att bolåneräntorna kommer att stiga.

Samtidigt så har andelen som tror att bostadspriserna kommer att sjunka har ökat – andelen som spår fallande priser har ökat från 13 till 17 procent. Därutöver har andelen som tror på stillastående priser har också ökat från är 21 till 24 procent.

– Vi har haft en kraftig stigning i andelen som tror på stigande priser. Vi ser en återhämtning där nu. Börsen har varit lite upp och ned och svenskarna blir allt mer medvetna om lågkonjunkturen, säger Gunilla Nyström.

Inflyttning bakom ökning av bostadspriser

Förväntningarna om bostadspriserna skiljer åt i olika delar av landet. I Stockholm där bopriserna ökar mest så tror majoriteten att prisutvecklingen fortsätter.  Detta förklaras av att inflyttningen till Stockholm är fortsatt hög.

Rating: 5.0/5. From 1 vote.
Please wait...

Leave a comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

16 + sex =

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.