I och med stigande bostadspriser har det sedan en lång tid tillbaka varit i princip omöjligt att köpa hus eller lägenhet enbart med hjälp av kontantinsats. Detta visar sig inte minst i Swedish bankers rapport från juni 2021, där det framkommer att svenskarnas lån till bostäder vid tidpunkten uppgick till hela 4 885 miljarder kronor.
Då bolånet ofta är ett stort och viktigt sådant vill man vara säker på att bli erbjuden bästa möjliga villkor, i stället för att nappa på det första erbjudandet man springer på. Men det finns en hake med att jämföra och undersöka flera banker och långivare: antalet kreditupplysningar via UC.
Låg kreditvärdighet försvårar processen
Vid varje låneansökan du gör kommer en kreditupplysning genomföras, i syfte att få en bild av din återbetalningsförmåga. Om du har många kreditupplysningar i bagaget kan din kreditvärdighet sänkas, och bankerna är inte tillåtna att låna ut pengar till någon vars kreditvärdighet är för låg.
Det finns dock de långivare som inte kopplar in UC när du skickar in din ansökan. Du kan hitta lån utan uc hos olika banker och kreditgivare, där du också kan jämföra de olika alternativen utifrån bland annat lånebelopp och ränta – för att till slut välja det bästa.
Hur fungerar lån utan UC?
Oavsett vilket lån du ansöker om behöver alltid en kreditupplysning göras. Det spelar alltså ingen roll om du är ute efter ett snabblån om några tusenlappar eller ett bolån om miljontals kronor. De långivare som erbjuder lån utan UC använder sig dock av annat företag för att genomföra kreditprövningar. Detta kan både innebära fördelar och nackdelar för dig som ansöker.
Fördelar med lån utan UC
Exempel på andra företag som genomför kreditupplysningar är Creditsafe och Bisnode. Prövningar via dessa bolag går, till skillnad från de genomförda via UC, inte att se för andra banker, långivare eller företag som vill undersöka din kreditvärdighet. Med anledning av detta kan din kreditvärdighet hålla sig hög, vilket i slutändan innebär att det kan bli lättare att beviljas andra lån samt att räntesatsen för dessa kan bli lägre.
Nackdelar med lån utan UC
Lån utan UC kan låta som den perfekta lösningen, men det är viktigt att även vara medveten om nackdelarna. Ofta kan dessa lån nämligen innebära något högre ränta och kortare återbetalningstid. Dessutom använder de flesta banker och långivare UC som upplysningsföretag, vilket gör att utbudet av UC-fria lån är desto mindre.
Så skiljer sig lån med respektive utan UC
Vad gäller lånesumman finns ofta avgörande skillnader mellan lån med respektive utan UC. De flesta banker och långivare som inte använder sig av UC erbjuder mindre lån. Ofta kan dessa lån sträcka sig till summor upp till 25 000 kronor, men i vissa fall högre än så. Vid större lån, såsom bolån, används ofta UC då långivaren vill vara extra säker på att låntagaren kan betala tillbaka summan.
Ett lån utan UC anses av många vara ett bra alternativ om man planerar att ansöka om ett bolån inom en snar framtid. För att undvika att nekas sin bolåneansökan vill man vid den typen av lån vill säkerställa att ens kreditvärdighet är på topp.
I övrigt ser de två låneformerna ut på liknande sätt. Exempelvis ställer de flesta långivare samma krav oavsett vilken av låneformerna det gäller:
- Du ska vara 18 år fyllda
- Du ska ha svenskt personnummer
- Du ska inte ha några aktiva skulder hos kronofogden