Finansinspektionen vill sänka ränteavdragen
Får FI som de vill och ränteavdragen begränsas så är risken stor att det blir dyrare att bo framöver. I alla fall om Finansinspektionens chef Martin Andersson får som han vill med ränteavdraget och staten väljer att slopa ränteavdragen.
– Det är ett unikt bra läge när räntorna är så här låga, säger Martin Andersson till Dagens Nyheter. Finansinspektionens chef Martin Andersson kräver att politikerna tar chansen och utnyttjar det rekordlåga ränteläget till att sänka ränteavdragen. I intervjun med DN säger han att den nuvarande situationen med ett rekordlågt ränteläge innebär ett unikt bra läge att åtminstone sänka ränteavdraget. Han menar att staten har mycket att vinna på det och bör tillfället i akt.
Redan i slutet av oktober förespråkade Finansinspektionen chef Martin Andersson att ränteavdraget slopas. Då sade han till Dagens Industri att det på så sätt borde bli mindre attraktivt för hushållen att ta lån. – Andra saker som kan påverka hushållens förmåga att bära skuld är till exempel förändrade ränteavdrag. Det är en fråga som ligger på politikerna, sa Martin Andersson till tidningen.
Vad kostar ränteavdragen?
En fråga som inte lyfts är hur mycket staten skulle spara ifall ränteavdragen slopades. Vad kostar ränteavdragen under 2014? Finns inga siffror på det ännu, men under 2013 kostade ränteavdragen staten 32 miljarder kronor. Då får vi inte glömma att vi har extremt låg ränta. Går räntan upp upp till normala nivåer så kommer det att kosta staten mycket mer. Om avdraget skulle ligga kvar på dagens nivå samtidigt som det sker en enprocentig ökning av räntorna skulle avdraget kosta statskassan åtta miljarder vilket innebär åtta miljarder i mindre reformutrymme, säger Martin Andersson.