Fler väljer en fast ränta på sina bolån

Fler av SBABs bolåntagare binder sina räntor på längre tider

Under september valde fler av SBAB nya bolånekunder en längre bindningstid på sitt bolån (bundet bolån) framför den kortaste bindningstiden (rörligt bolån, tremånadersränta) som länge varit den vanligaste bindningstiden för nytecknade bolån. Andelen som väljer ett rörliga bolån är fortfarande hög och mycket större de som väljer ett längre bundet bolån. Andelen som valde ett rörligt bolån sjönk till 71 % under september jämfört augusti och juli då andelen var 78 respektive 76 procent, enligt pressmeddelande från SBAB.

Under september har andelen som valt räntebindningstider mellan ett och fyra år ökat från 22 till 27 procent medan andelen som valt räntebindningstider på fem år eller längre ligger kvar på 2 procent. Den treåriga bindningstiden har ökat mest i popularitet då andelen som valde den fördubblades till strax över 9 procent.

Fler väljer en längre bindningstid, genomsnittet ökar

Den rusning till rörligt som syntes efter Riksbankens oväntat stora räntesänkning i början av juli har emellertid kommit av sig.

Andelen som valde mellanlånga räntebindningstider mellan 1 och 4 år uppgick i september till 27 procent (22 procent förra månaden) medan andelen som valde de längsta bindningstiderna på 5 till 10 år var 2 procent (2).

“En ökad efterfrågan på längre räntebindningstider får anses vara en rimlig reaktion på att Riksbanken förmodligen har sänkt räntan för sista gången, vilket innebär små möjligheter till ytterligare nedgång i korta räntor samtidigt som räntenivåerna för bolån med långa bindningstider är rekordlåga”, säger SBABs chefsekonom Tor Borg.

“Bolåntagarna har från en låg nivå börjat glida över till att välja längre bindningstider, möjligen har vi under sommaren sett botten för denna gång. Det innebär i så fall att hushållen också blir lite mindre känsliga för svängningar i räntan framöver”, tillägger SBABs chefsekonom Tor Borg.

 

Genomsnittlig räntebindningstid för nytecknade bolån hos SBAB, 2000-2014 Källa: SBAB

Rating: 4.0/5. From 2 votes.
Please wait...

Leave a comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

14 − 4 =

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.