Fler väljer rörlig ränta enligt SBAB

Andelen som väljer rörlig ränta ökar kraftigt enligt SBABAndelen som väljer rörlig ränta ökar kraftigt enligt SBAB

Enligt pressmeddelande från SBAB så verkar andelen bolånetagare hos SBAB som väljer rörlig ränta (den kortaste räntebindningstiden (3 månader)) riktig hög och har inte varit så här hög historiskt. Enligt SBAB verkar tremånadersräntan att vara den överlägset populäraste räntebindningstiden för bolån hos banken. SBABs månadsstatistik över nyutlåningen till privatkunder visar att andelen som väljer rörlig ränta under maj månad uppgick till 83 procent, vilket är i nivå med april månad. Dock är detta den högsta andelen sedan mars 2010 enligt SBAB.

SBABs nya bolåntagare väljer också rörlig ränta

Under maj valde 83 procent av bolåntagarna rörlig ränta för sina nytecknade bolån hos SBAB, vilket är högre än genomsnittet som ligger 73 procent räknat sedan 2008.

Andelen som valde räntebindningstider på ett till fyra år låg kvar på 15 procent under maj, en ganska låg andel jämfört med hur det sett ut de senaste åren och även väl under genomsnittet på 23 procent. Andelen som valde räntebindningstider på fem år och längre var också oförändrad under maj, 2 procent.

De långa listräntorna steg under maj. Medan tremånaders- och ettårsräntan var oförändrad på 1,79 procent, så höjdes tvåårsräntan från 1,79 till 1,89 procent och femårsräntan från 2,29 till 2,59 procent. Från och med början av juni kommer bolångivarna att, utöver aktuell listränta, redovisa faktisk genomsnittsränta för nya och förlängda låneavtal under föregående månad, för de olika räntebindningstider som erbjuds.

“Riksbankens prognos om låg styrränta under lång tid har slagit igenom ordentligt i bolåntagarnas beteende. Trots attraktiva räntenivåer på de långa räntebindningstiderna så är det väldigt många som väljer rörlig ränta på hela bolånet och hoppas på ytterligare räntenedgång, säger SBAB:s chefsekonom Tor Borg.

SBABs befintliga bolåntagare väljer också rörlig ränta

Det är inte bara SBABS nya kunder som väljer rörlig ränta, utan de befintliga bolånekunderna väljer också rörlig ränta i större utsträckning. Enligt SBAB så valde 92 procent rörlig ränta jämfört med historiska genomsnittet på 84 procent.

– På det hela taget är det en riktig rusning till rörliga räntor. Ju högre andelen rörlig ränta blir desto snabbare genomslag kommer framtida ränteändringar att få. I kombination med att hushållen också ökar på sina skulder så innebär det att hushållen och ekonomin hela tiden blir allt räntekänsligare, säger Tor Borg Chefsekonom på SBAB.

Nyutlåning till privatkunder, procentuell fördelning på bindningstider

Andelen nya bolån med 1-3 månaders, 1-4 års och 5-10 års räntebindningstid samt genomsnitt 2008-2015

Andelen bolån med 1-3 månaders räntebindningstid, nya lån respektive villkorsändrade lån, tre månaders glidande medelvärde samt genomsnitt 2008-2015*

Samtliga bilder är från SBAB

Rating: 5.0/5. From 1 vote.
Please wait...

Leave a comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

3 + 4 =

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.