Hur påverkar nollräntan oss svenskar?

Vad blir effekterna av Riskbankens sänkning av reporäntan till noll procent?Effekterna av Riksbankens sänkning av reporäntan till noll procent

Billigare bolån – risk för priserna på bostäder fortsätter att gå upp

Den sänkta reporäntan innebär i praktiken billigare bolån då bankerna kommer att sänka sina räntor på bostadslån. Ifall bolånen blir billigare är risken stor för höjda bostadspriser – risken är stor att priserna på bostäder fortsätter att stiga mot nya rekordnivåer.

Hur påverkar nollräntan oss i Sverige

Aftonbladet har tagit hjälp av experter för att reda ut vad effekterna blir av att Riksbanken sänker reporäntan till noll procent. Aftonbladet har bland annat pratat med Jan Ekberg, professor i nationalekonomi vid Linnéuniversitetet, Pontus Braunerhjelm, professor i nationalekonomi vid KTH och vd i Entreprenörskapsforum, samt ekonomijournalisten Anders Andersson.

Vad betyder sänkningen för bostadslånen?

– De rekordlåga rörliga räntan blir ännu lägre. Det blir alltså ännu billigare lån för den som äger hus eller bostadsrätt.

Vad innebär det för bostadspriserna?

– Eftersom det blir ännu billigare att låna för att köpa hus, så kan bostadspriserna stiga ännu mer. Men samtidigt inför bankerna amorteringskrav på bostadslån, vilket motverkar risken för höjda bostadspriser.

Vad betyder sänkningen för bostadslånen?

De rekordlåga rörliga räntan blir ännu lägre. Det blir alltså ännu billigare lån för den som äger hus eller bostadsrätt.

Vad innebär det för bostadspriserna?

Eftersom det blir ännu billigare att låna för att köpa hus, så kan bostadspriserna stiga ännu mer. Men samtidigt inför bankerna amorteringskrav på bostadslån, vilket motverkar risken för höjda bostadspriser.

Är det säkert att bankerna sänker den rörliga räntan med 0,25 procentenheter?

Det finns en risk att de inte sänker så mycket. Det finns en tendens att bankerna är rätt trögrörliga neråt när det gäller de rörliga räntorna. Därför bör man som privatperson hålla koll på att den rörliga räntan i just din bank verkligen sänks.

Hur ska man göra om man är på väg att låna pengar?

Det är läge att pruta på lånen nu.

Vad händer för den som ska ut och resa?

Kronan kommer förmodligen att försvagas, vilket gör att det blir lite dyrare att resa.

Vad händer med mina fonder och aktier?

Effekten borde bli att aktiefonderna och aktiekurserna stiger. När alternativet att spara i räntefonder blir allt sämre, då har folk inte så mycket annat att göra än att spara i aktier. Om efterfrågan på aktier och aktiefonder ökar så kan de stiga.

Ska jag ha mina pengar på bankkonto?

Det blir ännu mer ointressant nu. Tanken med räntesänkningen är att svenskarna ska konsumera mer.

Så det är bara att shoppa loss nu?

Man ska inte frestas att konsumera på kontokort och avbetalning. Man måste ta höjd för att räntan stiger, vilket kan ske om några år. Då måste man räkna med att den rörliga räntan fördubblas och klara av den ökade lånekostnaden.

Vad händer med priserna på affärerenas varor nu?

Importerade konsumtionsvaror blir lite dyrare, när kronans värde sjunker.

 

Rating: 5.0/5. From 1 vote.
Please wait...

Leave a comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

20 − 5 =

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.