Kostnader vid köp av bostad

Vilka kostnader tillkommer vid bostadsköp utöver köpeskillingen?

De flesta tänker inte på att det tillkommer andra kostnader vid bostadsköp. Några av de vanligaste kostnader man bör tänka på vid köp av en fastighet är bl.a. lagfart, pantbrev och några andra kostnader beroende på vad det är för bostad.

När du köper en fastighet betalar du stämpelskatt för lagfarten. Om långivaren vill ha säkerhet i bostaden för ditt lån tillkommer kostnad för pantbrev och är det en bostadsrätt tar bostadsrättsföreningen ibland ut en pantsättningsavgift.

Lagfart och pantbrev söks hos Lantmäteriet och långivarna hjälper oftast till med detta och vissa fall mot en avgift. Det många också glömmer är att man inte få låna till dessa andra kostnader, utan man måste betala det med egna medel.

Lagfarten visar vem som äger en fastighet och kostar 1,5 procent av köpeskillingen eller taxeringsvärdet (det värde som är högst) i stämpelskatt. Därutöver tillkommer expeditionsavgift till Lantmäteriet.

Om du pantsätter fastigheten, dvs lämnar fastigheten som säkerhet bolånet kommer en inteckning att göras i fastigheten. Ett pantbrev lämnas som bevis på att inteckningen har gjorts i fastigheten. Pantbrev kostar 2 procent av pantbrevets belopp i stämpelskatts om betalas till Lantmäteriet. Därutöver tillkommer expeditionsavgift till Lantmäteriet.

Vissa  långivare kan ibland ta ut en uppläggningsavgift för lånet, men det varierar mellan bankerna och fri prissättning råder. Därav är det viktigt att förhandla om uppläggningsavgifter och liknande kostnader som bankerna kan kräva vid utlåning.

Något annat som många inte räknar med att är att bankerna ibland kräver att det görs en värdering av bostaden för att banken ska godta bostaden som säkerhet. Denna kostnad får man naturligtvis också stå för och en värderingsmans tjänster kostar naturligtvis pengar, men även här kan du förhandla.

Om säkerheten för lånet är en bostadsrätt kan bostadsrättsföreningen ibland ta ut en pantsättningsavgift för att registrera att bostaden är pantsatt. Kostnaden kan ligga runt 1 500 kr, men det varierar mycket. Därav är det viktigt att kontrollera i bostadsrättsföreningens stadgar om de tar ut en sådan avgift.

No votes yet.
Please wait...

Leave a comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

sexton + 19 =

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.