Lag kan tvinga till högre amortering på bolånet

Ny lag kan tvinga dig amortera mer på bolånetLag kan tvinga till högre amortering på bolånet

Svenska Bankföreningen ger upp sina försök att införa en hårdare amorteringsrekommendation efter kritik från Konkurrensverket. Detta innebär att det i slutändan kan leda till ny lagstiftning som reglerar amorteringskravet istället, dvs som tvingar bolånetagare att amortera mera på sina bostadslån.

Svenska Bankföreningen som är bankernas branschorganisation ville införa en rekommendation som skulle innebära att alla nya bolånekunder skulle tvingas betala av på bolånen ner till 50 % belåningsgrad. Syftet med den nya rekommendationen var att minska hushållens skuldsättning. Svenska Bankföreningens rekommendationen skulle i princip vara tvingande för bankkunderna då bankerna följer branschorganisationens rekommendationer. Genom rekommendationen ville man ge de svenska bankerna en större flexibilitet än vad en lagstiftning på området. Som exempel nämndes att bolånetagare skulle slippa amortera sina bolån vid exempelvis arbetslöshet.

Rekommendationen strider mot konkurrensreglerna

Svenska Bankföreningen hann inte avsluta sitt arbete förrän Konkurrensverket i oktober 2014 inledde en granskning av rekommendationen. Nu har Konkurrensverket kommit fram till att rekommendationen sannolikt strider mot konkurrenslagen.

Göran Karreskog som är enhetschef på Konkurrensverket har sagt till TT:

– Om man utformar reglerna genom samverkan mellan konkurrenter finns det större risker att man inte riktigt tar de hänsynen fullt ut. Så vi tycker alltså att en offentlig reglering, om man ska gå in och styra upp den här typen av frågor, normalt är att föredra.

Bankföreningen avbryter arbetet med att ta fram en rekommendation

Efter Konkurrensverkets uttalande om den planerade rekommendationen har Svenska Bankföreningen tvingats att avbryta arbetet med att ta fram en rekommendation. Thomas Östros som är Bankföreningens VD har till TT sagt följande:

– När Konkurrensverket nu säger att de föredrar en reglering, då fortsätter inte vi arbetet med att ta fram en rekommendation. Vi avbryter det arbetet.

Ny lag kan bli konsekvensen av

Nu när arbetet med att ta fram rekommendationen har avbrutits så innebär detta att amortering sannolikt kommer att bli fastslagen i lag istället, vilket var det man försökte undvika genom rekommendationen för att skapa en viss flexibilitet för bankerna vid t.ex. arbetslöshet.

Finanspolitiska stabilitetsrådet kommer att träffas den 11 november 2014 för att diskutera åtgärder mot hushållens skuldsättning. Under samma dag väntas Finansinspektionen komma med ett förslag på hur amorteringskraven kan utformas framöver.

Rating: 5.0/5. From 1 vote.
Please wait...

Leave a comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

15 + 16 =

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.