Minusränta på bolån framöver ingen omöjlighet

Minusränta på bolån framöver ingen omöjlighet

Finansvärlden tycks ibland leva sitt eget liv. Hur bisarrt det än låter så finns det skandinaviska banker som betalar sina kunder för att teckna bolån. Det finns även schweiziska sådana som tar betalt för kontoinsättningar. Låt oss förklara fenomenet minusräntor och hur dessa påverkar dig som konsument!

Bolån med minusräntor kan snart bli verklighet

I en artikel av Danske Bank som publicerades på Privata Affärers webbplats i slutet av augusti slog skribenten fast att det inte går att utesluta minusräntor på svenska bolån. Samtidigt konstaterades att så inte skulle bli fallet inom den direkta framtiden. Det är dock ingen omöjlighet att vi framöver skulle kunna få se bostadslån med minusräntor, inte minst då en dansk bank för en månad sedan passade på att lansera ett just sådant.

Det rör sig om Jyske Bank som faktiskt blev först i världen att tillhandahålla bolån med minusränta. Effekten av detta är att banken i praktiken betalar sina kunder 0,5 % per år för att teckna ett bolån. Men hur är detta egentligen möjligt – hur kan en bank göra på detta viset?

Danska konsumenter får betalt för att teckna bolån

En negativ ränta, d.v.s. en minusränta, innebär att långivaren betalar låntagaren för att låna pengar. Det innebär att man som låntagare betalar tillbaka mindre pengar än vad man har lånat. Detta kan för många låta helt barockt, men faktum är att det inte är något bisarrt skämt eller billigt marknadsföringsknep. Jyske Bank menar att bankens kunder kommer att göra månatliga betalningar precis som vanligt, med skillnaden att den återstående skulden kommer att minskas månatligen med mer än vad låntagaren har amorterat.

Mikkel Høegh, bostadsekonom på Jyske Bank, säger så här om situationen: “Vi ger dig inte pengar direkt i näven, men varje månad minskar din skuld med mer än det belopp du betalar.”

Det hela möjliggörs av att Danmark, likt Sverige och Schweiz, har en tendens med sjunkande räntor. Räntorna sjunker alltså så pass mycket att hela bankväsendets tycks vändas upp och ner. Till exempel har det tidigare rapporterats att den schweiziska banken UBS ska ha informerat sina mer välbärgade kunder att banken kommer börja ta betalt för insättningar där det insatta beloppet överstiger 500 000 euro. Avgiften, eller minusräntan, för sådana insättningar ska enligt uppgift uppgå till 0,6 % per år.

Huruvida minusräntor även kommer att införas i Sverige inom kort återstår dock att se.

Rating: 5.0/5. From 1 vote.
Please wait...

Leave a comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.