Ökade krav på amortering

Krav på amortering av nya bolån till 70 % belåningsgrad

 

Nu utökas Svenska Bankföreningens amorteringsrekommendation till att gälla nya bostadslån med en belåningsgrad över 70 procent (Jfr med dagens 75 procent). Därutöver kommer alla nya bolånekunder kommer att from halvårsskiftet få individuella amorteringsplaner från banken. Dessa förändringar avseende bolånen är ett led i Svenska Bankföreningen och dess medlemmars sätt för att verka för en sundare låne- och amorteringskultur.

“Att amortera är ett bra sätt att skapa trygghet i sitt boende. Genom att ställa högre krav på amortering och ge alla kunder en individuell amorteringsplan skapar vi en sundare lånekultur”, skriver Bankföreningens vd Thomas Östros på DN Debatt idag.

Bankföreningens nuvarande amorteringsrekommendation, att lån över 75 procents belåningsgrad ska amorteras ned under en period på 10-15 år, och Finansinspektionens bolånetak, som innebär maximalt 85 procent belåningsgrad, är två åtgärder som haft god effekt.

Låg benägenhet för amortering av bolån till under 75 % belåningsgrad

Benägenheten är låg när det gäller att amortera bostadslån till under 75 % belåningsgrad anser Svenska Bankföreningen och dess medlemmar som nu tar ett ytterligare steg för att främja en sundare låne- och amorteringskultur då de anser att många hushåll inte bygger upp den buffert som kan vara nödvändig att ha om de ekonomiska förutsättningarna förändras.

Amorteringsrekommendation utvidgas:

  • gäller alla nya lån med en belåningsgrad över 70 procent, jämfört med dagens 75 procent.
  • alla nya bolånekunder ska få en individuell amorteringsplan från banken.

Amorteringsplanerna introduceras gradvis under våren och ska tillämpas fullt ut från och med halvårsskiftet. En viktig utgångspunkt är att man utgår från varje kunds ekonomiska förutsättningar mht sparande och inkomstutveckling.

Mål med amorteringsrekommendationen

Målet är att flertalet låntagare ska amortera även under 70 procents belåningsgrad.

 

 

Rating: 5.0/5. From 1 vote.
Please wait...

Leave a comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

ett × 2 =

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.