Reporäntan oförändrad på 1 procent

Riksbanken lämnar reporäntan oförändrad på 1procent

Enligt Riksbanken så kommer nu allt fler tecken som bekräftar att konjunkturen är på väg att förbättras. För att ge fortsatt stöd åt konjunkturuppgången och bidra till att inflationen stiger mot målet på 2 procent har Riksbankens direktion beslutat att lämna reporäntan oförändrad på 1 procent.

Riksbanken anser att reporäntan behöver ligga kvar på denna låga nivå till dess att konjunkturen mer tydligt tagit fart och inflationen stigit ett tag. Riksbanken tror liksom tidigare reporäntan väntas höjas först mot slutet av 2014.

Riksbanken ser tydligare tecken på förbättring på den ekonomiska utveckling

Riksbanken anser att den ekonomiska utvecklingen i både Sverige och omvärlden har varit i linje med dess prognos i juli. Riksbanken anser även att det finns tecken på att en förbättring har inletts i euroområdet, men återhämtningen väntas ta många år. Riksbanken anser därutöver att utsikterna i USA för en fortsatt återhämtning är goda, medan tillväxtekonomierna bromsar in efter de senaste årens mycket höga tillväxt.

Sammantaget anser Riksbanken att återhämtningen i omvärlden bidrar till ljusare utsikter för Sveriges ekonomi. Förtroendet hos hushåll och företag har stigit och utvecklingen på arbetsmarknaden har varit något bättre än väntat. När den internationella konjunkturen stärks stiger efterfrågan på svensk export samtidigt som hushållens konsumtion ökar snabbare. Tillväxten i Sverige väntas därmed bli gradvis starkare framöver, vilket i sin tur gör att sysselsättningen stiger snabbare och arbetslösheten minskar under nästa år.

 

Källa: Riksbanken

Rating: 5.0/5. From 1 vote.
Please wait...

Leave a comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

fyra × två =

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.