Risk för ökat amorteringskrav vid bankflytt

Skärpta amorteringskrav kan aktualiseras vid byte av bank

Enligt Svenska Bankföreningens nya amorteringsrekommendation bör svenskarna amortera mer på sina bolån.  Storbankerna avser att följa nya amorteringsrekommendation och kommer att skärpa kraven vid halvårsskiftet. De skärpta amorteringskraven kommer att gälla nya bostadslån, men även en bankkund som vill flytta sina bolån till en annan bank riskerar nu att drabbas av de nya reglerna och av större utgifter för amortering.

De nya riktlinjerna ska i första hand gälla nya bolån, men även en bolånetagare som i dag har lån hos en bank och vill flytta sina lån till en annan bank riskerar att omfattas av de nya skärpta amorteringskraven enligt di.se:s koll med storbankerna. 

En kund som vill flytta sina lån från en annan bank till er – räknas det då som ett nytt lån som omfattas av de nya rekommendationerna från Bankföreningen?

SEB
Ja, det är ett nytt bostadslån. Om en kund vill flytta sina lån till SEB från en annan bank, så räknas det som ett nytt lån som omfattas av de nya riktlinjerna om amortering ner till 70 procent på 10-15 år, enligt presschefen Anna Helsén.
Handelsbanken
Ja, det är ett nytt bolån. På samma sätt resonerar Swedbank och Handelsbanken. En ny kund som flyttar sina lån från en annan bank till Handelsbanken kommer att omfattas av de nya riktlinjerna för amortering. ”För oss är det ju en ny bolånetagare, så vi måste göra en ny sedvanlig kreditprövning av den personen, som vi alltid gör. Och då blir det för Handelsbanken ett nytt lån”, säger Handelsbankens presschef Henrik Westman.
Swedbank
Ja, det är ett nytt bostadslån. Swedbank anser det är rimligt att amortera ner till 70% vilket därför kommer vara utgångspunkten även i ett sådant fall. På samma sätt resonerar Swedbank och Handelsbanken.
Nordea
I normalfallet räknas det INTE som ett nytt bolån om inte belåningen ökas.
SBAB
Vid flytt av bolån från annan bank gäller de regler som gällde då lånet tecknades, d.v.s. nya regler tillämpas inte
Rating: 5.0/5. From 1 vote.
Please wait...

Leave a comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

10 + sju =

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.