Rörlig ränta fortfarande populärast

Jättemånga väljer väljer rörlig boränta

Nu närmar sig andelen som väljer rörlig boränta rekordnivåer. Enligt SBAB så har idag mer än tre av fyra av låntagarna en ränta som är bunden max tre månader, dvs en rörlig ränta på sina bolån.

Fler och fler väljer just denna bolåneränta som är bunden till den kortast möjliga bindningstiden. Under maj steg andelen till 77 procent hos SBAB, vilket är en uppgång med sex procentenheter sedan mars. En av anledningarna är givetvis den låga räntan som gör att fler väljer en tre månaders bindningstid på sina bolån.
”Kan fortsätta sjunka”

– Det beror förmodligen dels på att önskan om förutsägbar ränta har minskat och dels på att det finns en förhoppning om att boräntan kan komma att fortsätta sjunka framöver, säger Tor Borg, Chefsekonom SBAB.

Trots att hela 77 procent väljer en rörlig ränta på sina bolån så är detta inte rekord, utan under 2009 så hade 90 procent rörlig bolåneränta. Att den var så hög under 2009 beror delvis på att det då skilde mer än det gör nu mellan korta och långa bindningstider. Under 2009 var det förmånligare att välja en tremånadersränta än det är idag.

Rating: 5.0/5. From 1 vote.
Please wait...

Leave a comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

tre − 1 =

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.