SBAB ger sig in i räntekriget och inför system för ränterabatt

SBAB inför system för ränterabatt

För ett par veckor sedan sänkte Nordea sina räntor kraftigt på bolån. Nordea sänkte räntan med 0,2 procentenheter, vilket var stor sänkning jämfört de övriga bankerna. Några av de andra bankerna sänkte också ränta, bl.a. Swedbank sänkte räntan direkt, SBAB, Länsförsäkringar Försäkringar som också sänkte också sin ränta på bolån.

Istället för att sänka räntan kraftigt på listräntorna så har statliga SBAB gett sig in i räntekriget fast med en egen taktik. SBAB kommer istället för att sänka räntan kraftigt att erbjuda sina bolånekunder ytterligare rabatt så länge de har en god ekonomi. SBAB kommer med andra ord att införa ett system för ränterabatt. Anledningen till att SBAB sänker räntan är främst på grund av den ökade konkurrensen inom bolån.

SBAB  erbjuder upp till 0,6 procent i rabatt

SBAB:s rabatt har tidigare varit maximalt 0,3 procentenheter, men nu med det nya räntesystemet kan bolånekunderna kan få upp till 0,6 procentenheters rabatt. SBABs system för ränterabatten räknas rabatten fram automatiskt beroende på dels lånets storlek och belåningsgraden.

SBAB gör en sammantagen bedömning av bolånekundens privatekonomi. Om bolånekundens ekonomi är i ordning och alla kriterier är uppfyllda kan bolånekunden få 0,6 procentenheter i rabatt.

SBAB räknar fram vilken rabatt kunden får matematiskt så det är inte fråga om en förhandlingsbar rabatt. Enligt SBAB är ränterabatten fråga om mer en marknadsföringskampanj så ränterabatten kommer att finnas till och med oktober 2013.

Ränterabatt för både befintliga och nya kunder?

SBABs ränterabatt riktar sig främst till nya bolånekunder, bolånekunder som tar nya bolån eller flyttar sin bolån från andra banker till SBAB, vilket innebär att befintliga SBAB-kunder som inte gör något ytterligare inte kommer att erbjudas samma möjligheter till rabatt.

Så sätts din boränta enligt SBAB

Hos SBAB  behöver du inte förhandla om räntan. I stället får du rätt ränta direkt. Vilken bolåneränta du får beror på lånets storlek och belåningsgraden.

För att få SBAB bästa boränta ska:

  • Ditt lån vara på 2,5 miljoner kronor eller mer.
  • Belåningsgraden ska vara högst 65%.

Om lånebeloppet är mindre än 2,5 miljoner kronor och/eller belåningsgraden är högre än 65% ökar räntan gradvis, upp till nivån för SBABs listräntor.

Du kan själv räkna på vilken ränta du får på olika lånebelopp och belåningsgrader hos SBAB här.

SBAB Än är det oklart vad detta innebär för den så kallade ränterabatten – det förhandlingsutrymme som bolånekunderna har på sitt lån. SvD:s räntekarta, där kunderna själva rapporterar in sin boränta, visar att kunderna i snitt förhandlar sig till 0,4 procentenheter lägre ränta jämfört med bankernas listränta.

Rating: 5.0/5. From 1 vote.
Please wait...

Leave a comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

16 + 3 =

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.