SBAB inför ett bolånetak

SBAB inför bolåntakSBAB inför ett bolånetak – max 6,5 gånger årslönen

Nu sätter statliga SBAB ett bolånetak för alla sina bolånekunder och deras bolånekrediter för att minska risken i sin bolåneportfölj. Det som föranlett taket är att bankerna ser väsentligt ökade risker med den stora prisuppgången som varit på bostäder under de senaste åren och anser således att en ordentlig skärpning av bolånegränserna är motiverad för att dämpa bankens risker.

Skenade bostadspriser i storstäderna oroar banken mest

SBAB oroar sig för det kraftigt ökade bostadspriserna i storstäderna där de stora prisuppgångarna har bidragit till att hushållen skuldsätter sig allt mer. Därav har SBAB valt att agera genom att skärpa sina utlåningsregler. SBAB anser att riskerna med de kraftiga prisuppgångarna är alltför stora och har av den anledningen valt att inför en lånegräns vid 5-5,6 gånger bruttoinkomsten.

SBAB tak för bolån – innebörd och effekt

Statliga banken SBAB bestämt sig för att införa ett bolånetak som innebär att bolånet får maximalt uppgå till 6,5 gånger årslönen. SBABs bolånetak innebär i korthet att ingen bolånetagare kommer att få låna mer pengar än 6,5 gånger sin årsinkomst. Dock är detta det maximala taket så den nedre gränsen går inte vid 6,5 gånger för de flesta bolånetagare, utan några låntagare får räkna med att taket blir lägre för deras del och enligt uppgifter från SBAB så kommer vissa bolånetagare att få tak som är begränsat till endast fem gånger årsinkomsten.

Något att tänka på är att ifall det är två personer delar på bolånet är det deras samlade årsinkomst som gäller som tak.

SBAB tak för bolån snarlik andra bankers modeller

SBAB nya bolånetak är snarlika andra bankers modeller där grunden i modellerna är att hushållet ska ha en viss summa kvar när boendekostnaderna är betalda.  I korthet så innebär det att en person som tjänar 35000 kr per månad får maximalt låna 2,7 miljoner vid ett tak på 6,5 gånger årsinkomsten. För den som maximalt får låna till 5,5 gånger årslönen innebär detta att denne får maximalt låna 2,3 miljoner.

SBAB tak för bolån träder i kraft under sommaren

SBABs nya reglerna kommer att börja gälla från och med i sommar enligt banken.

Rating: 5.0/5. From 4 votes.
Please wait...

Leave a comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

sjutton + åtta =

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.