SBAB sänker boräntan

SBAB chocksänker boräntan på långa bolånSBAB sänker boräntan

Nu utmanas storbankerna av statens egen bank SBAB som från idag sin sänker boräntan på femårsbundna bolån. SBAB sänker femårsräntan med 0,65 procent till 2,10 procent, skriver SBAB i ett pressmeddelande. SBABs sänkning gör nu att att femårsräntan på bolån är lägre än den rörliga boräntan, den s.k tremånadersräntan som nu ligger på 2,15 procent.

En kraftig sänkning av boräntan jämfört med andra banker

Jämfört med konkurrerande banker och institut vars femårsräntor ligger på mellan 2,7 och 2,8 procent så utgör detta en kraftig sänkning som gör att SBAB verkligen tagit och utmanar storbankerna på allvar.

Den nye vd:n Klas Danielsson kallar själv sänkning för “närmast chockartad” och säger till Dagens Industri att han vill gå tillbaka till bankens rötter och “fokusera helt på bolåneaffären”. Femårsräntan gäller fram till den 19 december.

Enligt Klas Danielsson så är motivet till sänkning stabilitet och inte hög lönsamhet.  Danielsson säger sig vara klar över att satsningen inte kommer att ge belöning i form av hög lönsamhet, men däremot får banken en stabilitet i lånestocken ifall många bolånekunder väljer att binda bolånen på fem år.

Frågan är vad som triggat igång denna sänkning. Den pågående debatten om de nya bolånereglerna med högre amorteringskrav, ren konkurrens om bolån för att ta större marknadsandelar eller stabilitet som bankens VD säger.

Tor Borg, SBABs chefsekonom, vågar sia om räntenivån på lite längre sikt och tror att den kommer att vara fortsatt låg fram tom december 2016. Han säger att den rörliga bolåneräntan kommer att ligga på 3 procent i december 2016 och 4 procent ett år senare.

SBABS sänkning av boräntan i korthet / erbjudande

  •  Bind ditt bolån på 5 år till 2,10 % ränta.
  • Gäller för dig som har villkorsändringsdag mellan 17 november och 19 december 2014.
  • Erbjudandet gäller till och med 19 december 2014.
  • Fram till den 19 december gör du det genom att binda till den nya rekordlåga femårsräntan 2,10 %, den lägsta någonsin i SBABs historia!
Rating: 5.0/5. From 2 votes.
Please wait...

Leave a comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

13 − 3 =

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.