Skandiabanken och Länsförsäkringar sänker boräntor

Skandiabanken och Länsförsäkringar sina räntor på bostadslån

Allt fler banker sänker sina räntor efter Riksbankens sänkning av reporäntan. Nordea var först ut med att sänka sina bolåneräntor och senare följde Handelsbanken och SBAB snabbt efter och sänkte också sina bolåneräntor.

Nu verkar turen har kommit till Skandiabanken och Länsförsäkringar som också sänker sina räntor på bolån. Skandiabanken sänker boräntor

Har ett räntekrig brutit ut bland storbankerna?

Ännu har vi inte sett ett fullskaligt räntekrig bland storbankerna då bankerna har sänkt sina boräntor marginellt och sänkningarna har i samtliga fall varit mindre än Riksbankens sänkning. Dock vågar ingen av storbanken att stå utanför sänkningarna när alltfler banker sänker räntorna på bolånen.

Ännu har vi inte sett någon sänkning från SEB:s sida, men förmodligen kommer banken inte att kunna stå emot och tvingas sänka.

Den låga styrräntan gör att självklart att bankernas bolånemarginaler har vuxit ännu mer än tidigare och bankernas vinster kommer också att växa i samma omfattning. Bankerna gör redan idag enorma vinster. Så som det ser ut så har bankerna ordentliga bolånemarginaler och det finns utrymme för ett räntekrig mellan bankerna. Dock lär det nog inte komma då bankerna vant sig vid höga bolånemarginaler och lär nog inte minska dessa mer än nödvändigt. De senaste sänkningarna kom förmodligen på grund av att det från politisk håll kom en uppmaning till sänkning. De senaste sänkningarna är förmodligen ett sätt att blidka politikerna så de inte hittar på något för att få igenom sin vilja.

Sänkningarna skapar bra förhandlingsläge

Det är dags att förhandla räntan hos din bank ifall du inte har gjort under en längre tid. Sänkningarna skapar en möjlighet till förhandling och många banker lär vara villiga att erbjuda höga ränterabatter till vissa kunder för att locka över dessa till banken. Givetvis så beror din ränterabatt till stor del av värdet på din bostad, lånets storlek och sparbelopp.

Rating: 3.3/5. From 2 votes.
Please wait...

Leave a comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

9 − tre =

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.