Swedbank “fifflar” med räntorna

Swedbank bluffar med bolåneräntorna

Om du är kund hos Swedbank så är risken stor att du betalar mer i ränta än du borde, vilket beror på att Swedbank använder en uträkningsmetod som gör att lånekostnaden blir högre per år jämfört med andra banker, rapporterar di.se.

Har du bolån med rörlig ränta hos Swedbank är risken stor att den faktiska räntan är högre än vad du är medveten om. Di.se rapporterar att jättebanken använder en metod för att räkna ut det antal dagar som räntan ska beräknas på som skiljer sig från andra bankers.

Swedbank tar högre boränta

Enligt di.se så innebär Swedbanks metod att att ett lån med 2,00 procents ränta hos Swedbank kostar lika mycket som ett lån med 2,03 procents ränta hos en annan bank.

Det är inte många som är medvetna om Swedbanks metod för att räkna ränta. Uppenbarligen så var ingen av de Swedbank-kunder som di.se pratat med känner till den.

– Det låter inte schyst. Det vore bättre att ha lika villkor som de andra bankerna, säger en kund till di.se.

Locket på hos Swedbank i början

På Swedbank är det locket på om uträkningsmetoden i början. Pressinformatören Claes Warrén vill inte svara på vad som ligger bakom skillnaden med hänvisning till att den ansvariga har lämnat banken.

– Den hos oss som var ansvarig för bolån har slutat, och vi har inte hunnit ersätta henne än, säger han till di.se.

Swedbank ger vika till slut

– Vi vill inte att kunderna ska misstolka eller missförstå vad de betalar för och här går det att misstänkliggöra oss. Det är inte en position som vi vill ha, säger vd Michael Wolf till di.se.

Han fortsätter:

– Vi kommer att räkna som de andra bankerna har valt att räkna på just den här produkten. Sedan finns det olika räntebaser på andra produkter, så det kommer behövas en diskussion om den här frågan i Bankföreningen.

När förändringen kommer att genomföras är i nuläget inte klart.

– Det kommer ske så fort det är tekniskt möjligt, säger Michael Wolf till di.se.

 

 

Rating: 5.0/5. From 1 vote.
Please wait...

Leave a comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

tjugo + 8 =

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.