Nya amorteringskrav 2016 – vad innebär de nya amorteringskraven?

Nya amorteringsregler 2016

Nya amorteringskrav 2016? Under veckan antogs nya amorteringsregler 2016. Här kan du läsa vad de nya amorteringskraven innebär och hur de påverkar dig. Amorteringsreglerna antas trots tidigare kritik av från flera instanser rörande evig amorteringsfrihet för nyproduktion och bland annat så riktade Kammarrätten i Jönköping kritik mot amorteringskravet och de nya amorteringsreglerna som las fram den gången. Då drogs förslaget till nya amorteringsregler för bolån tillbaka. Denna gång så justerade man amorteringskravet och kunde driva igenom finansinspektionens nya förslag. Den här gången lyckades regeringen och allianspartierna komma överens om en ny utformning av amorteringskravet på bolån och lyckades klubba igenom förslaget under torsdagen.

Nya amorteringskrav 2016

Nya amorteringskravet innebär en justeringen av den tidigare kritiserade undantaget rörande evig amorteringsfrihet för nyproduktion. Några experter har hyllat det nya amorteringskravet som innebär justeringen av amorteringskravet. Tidigare kritiker av evig amorteringsfrihet för nyproduktion välkomnar justeringen av amorteringskravet. ”Det är alldeles strålande”, sade Bankföreningens vd Hans Lindberg till Di.se.

Amorteringskrav 2016 nyproduktion – undantag

Den som köper en nyproducerad bostad slipper kraven på amortering – men endast i fem år, efter en ny kompromiss. Det var allianspartierna som drev igenom undantaget, som fick hård kritik från bland annat Bankföreningen och flera av de stora byggbolagen. Och undantaget tidsbegränsas alltså nu. – Det fanns en rädsla för inlåsningseffekter med slopade amorteringskrav för nybyggen. Därför har vi satt en tidsgräns på fem år, säger Per Bolund till Aftonbladet.

Nya amorteringsregler 2016

Vad innebär de nya amorteringskraven?

Vad innebär amorteringskravet? De nya amorteringskraven gäller nya lån och innebär att man måste amortera på nya lån. Endast nya lån omfattas av de nya amorteringskraven.

Exempelvis så omfattas du inte av de nya amorteringskraven ifall du bor kvar i samma bostad och har kvar ditt bolån på den bostaden. Då kommer du inte att påverkas av de nya amorteringskraven. Däremot så omfattas du av de nya amorteringskraven ifall du byter bostad och köper en ny bostad så kommer ditt bostadslån att räknas som ett nytt bolån. Då kommer du att omfattas av de nya bolånereglerna och de nya amorteringsreglerna och amorteringskravet.

Vad kommer amorteringskrav innebära?

Nya amorteringskrav 2016

Nya amorteringskrav innebär att alla nya bolånetagare måste amortera ner sina bolån till 50% belåningsgrad av bostaden värde. Amorteringen av lånen ned till 50% belåningsgrad ska ske stegvis. I ett första steg ska bolånen amorteras med minst 2% årligen ner till 70% belåningsgrad. Sedan ska bolånen amorteras ned med minst 1% om året till 50 procent av bostadens värde.

Vad kommer amorteringskraven betyda i pengar. De nya amorteringskraven innebär att vanliga hushåll måste amortera 2 000-4 000 kronor varje månad extra.

Amorteringskrav när träder det i kraft

När träder de nya amorteringskravet i kraft? Lagen om amorteringskrav är tänkt att börja gälla från 1 maj 2016. Bankerna måste sedan följa den nya lagen om amorteringskrav först från 1 juni 2016.

Rating: 3.5/5. From 7 votes.
Please wait...

Leave a comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.