Bolåneräntan beräknas stiga markant inom närmaste åren

Experternas prognos är en fem procents bolåneränta inom tre år

Riksbanken lämnade reporäntan oförändrad på 1 procent, som är styrräntan för bankernas bolåneräntor bolån. Nu när Riksbanken lämnar styrräntan oförändrad på 1 procent så innebär att det att bankernas rörliga räntorna på bolån kommer att fortsätta att ligga kvar på nuvarande låga nivåer. Dock är detta inget många räknar kommer att vara för evigt. Riksbanken och många andra experter räknar med att den första räntehöjningen kommer sannolikt någon gång under 2014, dvs redan nästa år. Utöver Riksbanken så räknar flera andra tunga experter såsom bolåneinstitut och andra privatekonomiska experter och dessa verkar numera vara eniga om att de rekordlåga räntornas tid förbi.

Rörlig boränta snart 5 procent

Riksbankens styrräntan är väldigt låg och den 1-procentiga styrräntan är snarare en krisränta för att stimulera ekonomin än en normal styrränta för en ekonomi i balans. Den låga styrräntan håller samtidigt ned bankernas bolåneräntor på en låg nivå. En mer normal styrränta för en ekonomi i balans är 4 procent, vilket vi kunde se strax innan kriserna startade och avlöste varandra.

Bankernas rörliga boräntan följer Riksbankens styrränta mer eller mindre utöver bankernas påslag på omkring 1,5-2 procent. Påslaget beror naturligtvis på hur duktig du är vid förhandlingen med din bank och hur stor ränterabatt du lyckas förhandla dig till. Om ekonomin kommer i balans så betyder det att de rörliga bolåneräntorna kommer att ligga på omkring 5,5 procent

De flesta experter verkar vara eniga i att bostadsräntorna kommer att höjas och flertalet räknar med mycket högre räntorbostadslån varav de flesta räknar med fem procents ränta inom närmaste åren. I takt med att den svenska och europeiska ekonomin återhämtar sig till det normala så kommer Riksbanken att höja sin styrränta och på så vis kommer även boräntorna att stiga. Riksbankens senaste pressmeddelande pekar på att detta är på väg att ske, vilket gör att boräntorna kan stiga väldigt snabbt.

Annika Creutzer, Aftonbladets privatekonomiska expert, säger att man ska räkna med 5 procents rörlig bolåneränta om två och ett halvt år.

Erika Pahne, ekonom på Institutet för privatekonomi på Swedbank, säger att ”det kommer så småningom att bli dyrare att ta ett rörligt bolån. I Riksbankens räntebana toppar räntan 2016. Ska man översätta det till bolån, med allt annat lika, betyder det en rörlig ränta på runt 4,7 procent då”.

Aftonbladet har frågat 9 banker om hur de tror att Riksbankens styrränta utvecklas de närmaste åren. Fyra av de sex bankerna som spekulerar i en tidpunkt då räntan når tre procent tror att det sker redan 2016. Ifall bankerna får rätt så innebär att de rörliga boräntorna blir 4-5 procent redan om 2,5-3 år.

Redan nu så finns det tecken på att de korta marknadsräntorna snart stiger, vilket har fått flera banker att höja rörliga bostadsräntorna på sina långa bolån. Länsförsäkringar höjde nyligen sina räntor på bolån och även Ålandsbanken höjde sina bolåneräntor.

Räntekostnader kan dubbleras för många bolånetagare

Ifall experterna får rätt så kommer det att innebära att alla bostadslåntagare som har rörlig ränta kommer att få dubbelt höga räntekostnader och kommer att tvingas att betala dubbelt så mycket i räntekostnader jämfört med idag. För många kan den kraftiga räntehöjningen komma som en chock speciellt då många har anpassat sin ekonomi kring de låga räntorna som förelegat de senaste åren. Det finns inga garantier för att höjningen verkligen blir av, men det är viktigt att man ser över sin ekonomi och förbereder sig för den kraftiga räntehöjningen som våra experter räknar med kommer att ske inom närmaste åren.

Rating: 2.3/5. From 3 votes.
Please wait...

Leave a comment

Din e-postadress kommer inte publiceras.

11 + 15 =

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.