Riksbanken meddelar: Reporäntan lämnas oförändrad, -0,50%

Riksbanken meddelar: Reporäntan lämnas oförändrad, -0,50%

Reporäntan oförändrad

Efter en längre tids väntan står det nu klart. Riksbanken meddelar att reporäntan förblir oförändrad och kommer fortsätta ligga på -0,5 procent.

Under februari 2016 så började Riksbanken att sänka styrräntan till minusränta. Senare under mars sker en ny sänkning från -0,10% då -10% till -0,25%. Under februari 2017 så chocksänkte Riksbanken räntan till -0,50%.

Under den senaste tiden har det varit mycket prat och diskussioner kring reporäntan. Det har varit oklart huruvida Riksbanken skulle höja, sänka eller lämna den oförändrad. Nu lämnar man besked om att reporäntan förblir den samma som tidigare och kommer att förbli -0,5 procent. Istället kan man komma att höja den antingen i december senare i år eller februari 2019.

På Riksbankens hemsida lämnar man följande pressmeddelande:

’”Svensk konjunktur är stark och inflationen är vid målet på 2 procent. Sedan det penningpolitiska beslutet i september har utvecklingen i stora drag varit som förväntat och prognoserna är i stort sett oförändrade.”

Man skriver även att det en långsam höjning på 0,25 procent väntas antingen i december eller i februari nästa år.

”Om ekonomin utvecklas på ett sätt som fortsätter att stödja utsikterna för inflationen bedömer direktionen att det snart är lämpligt att börja höja reporäntan i långsam takt.”

Ingen klart än

I samma veva som man lämnade beskedet höll Riksbanken även en presskonferens. Där pratade man dock inte om något löfte från Risbankens sida om att höja räntan framöver.

– Att lova är att ta i. Om ekonomin utvecklas som vi förväntat oss, ja då är det snart lämpligt att höja räntan i långsam takt. Och då kommer det ske någon gång de kommande månaderna, sa Riksbankens chef Stefan Ingves.

”Vill inte oroa marknaden”

Efter att Riksbanken gått ut med beskedet säger SVT:s ekonomireporter Jan Nylander att det var ett väntat beslut. Detta för att inte oroa marknaden.

– Riksbankens politik är att gå fram med mycket försiktiga steg för att man inte ska oroa marknaden, säger han.

Om höjningen sedan kommer i februari eller december, spelar ingen roll. Det viktiga är att den höjs eftersom vi har haft minusränta sedan februari 2015 – vilket egentligen är ganska exceptionellt, menar Nylander.

– Svenskar har vant sig vid att man ska ha låga räntor och att man kan låna mycket billigt. Tyvärr tror jag att många har ställt in sig på att det är så här det ska vara. Därför är det viktigt att Riksbanken börjar höja räntan så att vi får normala räntor i Sverige igen, säger han.

En ränta som är historiskt låg

Reporäntan är nu historiskt låg. Den har under två år legat på -0,5 procent och det är många som tror att den kommer att höjas inom det kommande halvåret. Ingenting är dock klart och det återstår att se vad Riksbanken beslutar nästa gång de har möte. Att reporäntan, eller styrräntan som den även kallas, ligger på -0,5 är något historiskt. Riskbanken har under de senaste åren lovat att höja reporäntan vid flera tillfällen men skjutit upp det hela kort därefter.

Reporäntan har sedan 1994 varit Riksbankens styrränta. Reporäntan är den ränta som bankerna kan låna eller placera till i Riksbanken på sju dagar.

Prognos för reporäntan*

Nedan ser du Riksbankens prognos för reporäntan. Tabellen är uppdelad kvartalsvis reporäntan förväntas ligga på 1,23 procent under kvartal 4 av år 2021.

2018 
KV3
2018 
KV4
2019 
KV1
2019 
KV4
2020
KV4
2021
KV4 
Reporänta –0,50 –0,50 (–0,50) –0,33 (–0,33) 0,09 (0,09) 0,66 (0,66) 1,23

*Procent, kvartalsmedelvärden

No votes yet.
Please wait...

Leave a comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.